Caută
Close this search box.

Alertă pe piaţa imobiliară: Vânzările de locuinţe scad dramatic

preţul locuinţelor

În septembrie 2018, la nivelul întregii ţări, 42.522 de imobile au fost vândute, în scădere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

La nivelul Bucureş­tiu­lui, luând în calcul numai locuinţele indivi­dua­le, nu­mă­rul tranzacţiilor a scăzut luna trecută la 2.205 uni­tăţi, valoare cu aproape 50% mai mică faţă de septembrie anul trecut.

Este pentru a doua lună consecutiv când vânzările de locuinţe scad considerabil. Dacă în august scăderea putea fi pusă pe seama concediilor şi a tichetelor de vacanţă acordate de guvern, în septembrie, când dezvoltatorii se aşteptau la o reluare a vânzărilor, piaţa a con­ti­nuat să scadă puternic.

Mai mult, o scădere pu­ternică a avut loc şi în Cluj, de la aproape 1.300 de imobile tranzacţionate anul trecut în septembrie, la sub 600 anul acesta.

În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Mai exact, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contrac­te­lor de vânzare-cumpărare la nivel naţional în cea de-a opta lună a acestui an este cu 16.410 mai mic faţă de luna august 2017.

Citește șiLISTA procurorilor care pleacă joi dimineaţă din Parchete, în urma OUG. Printre ei, şi procurorul dosarului „10 august”

În luna octombrie a acestui an o analiză a Asociaţiei Evaluatorilor (ANEVAR), făcută pe baza evaluărilor de apartamente necesare pentru finanţare bancară, piaţa imobiliară din Cluj-Napoca dădea primele semne de slăbi­ciu­ne după ce a avut o viteză dublă de creştere a preţurilor faţă de Bucureşti în ultimii trei ani.

Astfel, valoarea medie de piaţă a unui me­tru pătrat de apartament din Cluj a înregistrat în trimestru doi din 2018 prima scăderea de 0,1%, după creşteri consecutive din 2016 încoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri