Caută
Close this search box.

Marko Bela se opune apelului UDMR de a se merge la vot și declară că nu va fi la urne, sperând în invalidarea Referendumului

Nimeni altul decât președintele de onoare al UDMR (fost președinte executiv al fotmațiunii între 1993 și 2011), Marko Bela (67 de ani), se distanțează de apelul făcut de conducerea Uniunii, ca etnicii maghiari să participe la Referendumul pentru familie din acest weekend.

Într-un text apărut în publicația de limba maghiară Transindex.ro, Marko Bela anunță că nu va fi prezent la vot și că speră că Referendumul va fi invalidat.

„M-am gândit să scriu de ce nu voi vota, din 1990 pentru prima dată. Pentru că nu vreau ca acest referendum să fie valabil. Pentru că dacă putem schimba Constituția, ziua următoare nu se schimbă nimic. Pentru că totul se schimbă. Pentru că va exista o altă inițiativă. În primul rând, poate despre avort. Atunci despre religia de stat. Apoi, despre pedeapsa cu moartea. Despre romi. Despre utilizarea steagului. Despre cântarea de imnuri. Despre școlile maghiare.

Toate referendumurile vor avea succes. Ei pot fi bucuroși să voteze. Dar, în cele din urmă, va exista și un referendum asupra bucuriei. Ce poți să faci, prietene? Și atunci când plângi. Am spus, am vrut sa scriu toate astea, ar fi fost multe argumente pentru mine sa am o pauza. Există o diversiune. Există ură. Nu există creștinism. Câțiva oameni au scris-o, tineri, sunt fericit pentru asta. Atâta timp cât pot fi fericit. Nu vreau să scriu mult. Am găsit o poezie. Poate că nu votez tocmai pentru asta. Am recunoscut că nu a trebuit să o caut prea mult. Știam cine a scris-o. Era scrisă pe perete pe aici și acolo. E o amintire. Unul dintre colegii mei din UDMR, care combăteau intens despre această problemă, a a invocat acest poem la o conferința de-a noastră la nivel național de mulți ani în urmă. O tempora sau mores! Autorul versurilor era un teolog german, închis între 1938 și 1945 într-un lagăr de concentrare, dar în cele din urmă era în viață. Probabil că nu au vrut să facă din el un martir. S-a strecurat, cum se spune. Martin Niemöller a fost lider al Bisericii Confesionale, președinte al Consiliului Ecumenic al Bisericilor în același timp. Este și un poet. Înainte de a decide dacă mergeți la referendum, citiți versirile Desigur, citiți-o ca o poezie, nu ca un text de campanie. Și nu vă fie frică, nu sunt nici naziști aici, nici un comunist etc. E doar o poezie. O metaforă. În plus, există mai multe variante de text, da, esența ei este aceeași. Spun, un text bine cunoscut. E bine să te uiți la poem. Aici este:

Când naziștii au luat comuniști,
Am tăcut,
pentru că nu eram comunist.

Când membrii sindicatelor au fost luați,
Am tăcut,
pentru că nu eram membru al sindicatului.

Când socialiștii au fost închiși,
Am tăcut,
pentru că nu eram un socialist.

Când evreii au fost închiși,
Am tăcut,
pentru că nu eram evreu.

Atunci când m-au luat pe mine
nu mai era nimeni
care ar fi putut protesta.

Mulțumesc că ați citit poezia. Decide fiecare după propria conștiință! Dar de data aceasta nu vom întâlni la urne” , a scris Marko Bela. sursa: Google Translate

„UDMR i-a încurajat întotdeauna pe maghiarii din România să participe la vot la toate alegerile. Mesajul este ca și pe 6 și 7 octombrie să participe la vot”, se arată într-o postare pe Facebook a UDMR. (foto wowbiz.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri