Caută
Close this search box.

Cazul Khashoggi: Arabia Saudită „a trimis experți” pentru a ascunde dovezile crimei

Arabia Saudită a trimis un toxicolog și expert chimic la consulatul său din Istanbul după ce jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis, a declarat un oficial turc pentru BBC.

Saudiții recunosc că jurnalistul a fost ucis luna trecută, dar relatările lor au șovăit cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Anchetatorii turci cred că jurnalistul a fost omorât prin strangulare și apoi dezmembrat.

Doi dintre fiii lui au făcut un apel emoționant pentru trupul tatălui lor într-un interviu la CNN. „Tot ce vrem acum este să-l îngropăm în al-Baqi (cimitirul) din Medina (Arabia Saudită) împreună cu restul familiei sale”, a spus Salah Khashoggi într-un interviu, filmat la Washington. „Am vorbit despre asta cu autoritățile din Arabia Saudită și sper că se va întâmpla curând”.

Khashoggi, critic al conducătorilor Arabiei Saudite, a fost ucis în interiorul consulatului din Istanbul la 2 octombrie, după ce l-a vizitat pentru a obține documentele necesare pentru a se căsători.

Cele mai recente acuzații

Comentariile recente vin de la un oficial publicate în ziarul turc „Sabah”. Conform ultimelor declarații, Arabia Saudită i-ar fi trimis la Istanbul pe chimistul Ahmed Abdulaziz Aljanobi și expertul în toxicologie Khaled Yahya al-Zahran ca parte a unei delegații însărcinate cu ștergerea dovezilor din consulat. Ziarul afirmă că echipa a vizitat clădirea în fiecare zi, de la 12 octombrie până pe 17 octombrie, înainte de a părăsi țara trei zile mai târziu.

Cele mai recente rapoarte despre moartea lui Khashoggi vin în aceeași zi în care Arabia Saudită apare în fața unei comisii a Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului de la Geneva. Președintele Comisiei pentru drepturile omului din Arabia Saudită, Bandar al-Aiban, a declarat pentru comisie că regele Salman a instruit procurorii să investigheze uciderea și să aducă făptașii în fața justiției.

Declarațiile oficiale

Narațiunea oficială a ceea ce s-a întâmplat cu Khashoggi s-a schimbat de mai multe ori de când a dispărut. Inițial, oficialii saudiți au spus că a părăsit consulatul în viață, apoi că a murit într-o altercație, înainte de a-i descrie moartea drept „crimă” și a fost ca urmare a unei „operațiuni necinstite”.

Procurorul general din Istanbul, Irfan Fidan, care a condus ancheta, a declarat săptămâna trecută că jurnalistul a fost „sufocat mortal imediat” după ce a intrat în clădire pe 2 octombrie, înainte ca corpul său să fie dezmembrat și distrus. Președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că ordinul de a-l ucide a venit de la „cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit”, dar, subliniind legăturile „prietenoase” dintre Turcia și Arabia Saudită, a spus că nu crede că regele Salman a fost implicat.

Mai mult de la o lună de la moartea sa, corpul lui Khashoggi nu a fost încă găsit. Yaskin Aktay, un consilier senior al lui Erdogan, consideră că corpul jurnalistului a putut fi dizolvat în acid.

Până în prezent, 18 bărbați au fost arestați de autoritățile saudite în legătură cu moartea jurnalistului. Turcia dorește extrădarea suspecților, dar Arabia Saudită a susținut că vor fi urmăriți penal la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri