Caută
Close this search box.

Cercetătorii americani au descoperit baze nucleare nord-coreene ascunse

Coreea de Nord operează cel puțin 13 baze nedeclarate pentru a ascunde rachetele mobile și nucleare, a declarat luni un nou studiu, informează AFP.

Trump și-a salutat summit-ul din iunie cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, care ar fi deschis calea către denuclearizarea Nordului, dezamorsând tensiunile care, în mai puțin de un an au adus cele două țări în pragul conflictului.

De la summit-ul de la Singapore, Coreea de Nord a respins testele nucleare și de rachete, a demonstrat un sit de testare a rachetelor și a promis că va distruge și principalul complex nuclear al țării dacă SUA va face concesii.

Dar cercetătorii de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington au declarat că au găsit 13 baze de operare a rachetelor care nu au fost declarate de guvern și că acestea ar fi în număr de 20. „Nu e ca și cum aceste baze au fost înghețate”, Victor Cha, care conduce programul Coreea de Nord CSIS, a declarat pentru „The New York Times”, care a raportat în primul rând studiul său ca și cap de afiș a ceea ce sugerează a fi o „mare înșelăciune“ de către Phenian. „Munca continuă”, a spus Cha, care a fost odată în vizor pentru a fi ambasadorul SUA la Seul. „Ceea ce este îngrijorător este că Trump va accepta o afacere rea – ne dau un singur sit de testare și vom dezmembra câteva alte lucruri și, în schimb, obțin un acord de pace”.

Dar guvernul sud-coreean și analiștii au redus raportul, spunând că instalațiile au fost cunoscute de ani de zile și că Phenianul nu s-a oferit niciodată să renunțe la ele. Bazele sunt împrăștiate în întreaga țară în instalații subterane de tuneluri în văi înguste de munte, potrivit cercetătorilor CSIS și proiectate pentru lansatoarele mobile de rachete pentru a ieși rapid și a se deplasa la locurile de lansare pregătite anterior. Bazele pentru armele strategice, cum ar fi rachetele balistice intercontinentale – a căror dezvoltare face obiectul unor sancțiuni – se află adânc în interiorul țării. Rachetele cu rază medie de acțiune, capabile să atingă Japonia și toată Coreea de Sud, se desfășoară într-o centură de operare de 90 până la 150 de kilometri la nord de zona demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula. Rachetele cu rază scurtă se potrivesc într-o bandă tactică de la 50 la 90 de km de la DMZ.

Constatările cercetătorilor s-au bazat pe imaginile prin satelit, pe interviurile dezertorilor și pe interviurile cu serviciile de informații și oficialii guvernamentali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri