Caută
Close this search box.

Crima în cazul Khashoggi amenință legăturile dintre SUA și Arabia Saudită

Acuzațiile din Statele Unite demonizând Arabia Saudită în legătură cu asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul regatului din Istanbul, amenință legăturile strategice între SUA și Arabia Saudită, a avertizat fostul ministru al serviciilor secrete din Arabia Saudită miercuri citat de Reuters.

„Apreciem relația noastră strategică cu Statele Unite și sperăm să o susținem. Sperăm că atitudinea Statelor Unite este reciprocă”, a declarat Prince Turki bin Faisal al Saud, membru al familiei regale într-o adresă adresată Consiliului Național pentru relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, o organizație de avocatură non-profit.

Turki, căruia Khashoggi i-a servit în calitate de consilier, a servit și ca ambasador la Londra și Washington. Discursul său denunțând ceea ce el numea „demonizarea Arabiei Saudite” a dus în mod clar la o alertă la Riyadh. Adresa lui Turki a venit după ce procurorul-șef al Istanbulului a declarat marți că Khashoggi a fost sufocat într-o ucidere premeditată, iar corpul său a fost apoi dezmembrat.

Khashoggi, care a trăit în exil auto-impus în Statele Unite, a scris coloane pentru „Washington Post”, criticând urmașul regatului, prințul Mohammed bin Salman. Unii parlamentari americani l-au acuzat pe prințul coroanei că a ordonat moartea lui Khashoggi – o acuzație pe care Riyadh o neagă – și a amenințat cu sancțiuni. Comentatorii americani au condamnat ferm regatul.

Reamintind că mai mult de 70 de ani de legături dintre SUA și Arabia Saudită au supraviețuit crizelor anterioare, Turki a spus: „În prezent, această relație este din nou amenințată”. „Uciderea tragică și nejustificată”a lui Khashoggi „este tema atacului și a demonizării actuale a Arabiei Saudite în același mod ca și crizele anterioare. Intensitatea și gloria lui sunt la fel de nedrepte”, a spus el. „Subiectul relației noastre cu această problemă nu este deloc sănătos”. Turki a reiterat că regatul este hotărât să aducă în fața justiției pe cei responsabili de crima lui Khashoggi „și oricine altcineva nu a respectat legea”.

Administrația Trump cere o responsabilitate deplină din partea Riyadhului în moartea lui Khashoggi. În ceea ce a numit un prim pas, a revocat vizele unor oficiali saudiți implicați în ucidere.

Relația SUA-Arabia Saudită „este prea mare pentru a eșua”, a spus Turki. Aceste legături, a remarcat el, depășesc producția de petrol, comerțul, vânzările de arme și investițiile în cooperarea în eforturile de pace din Orientul Mijlociu, stabilizând piețele petrolului, luptând împotriva extremismului în special Iranul, principalul dușman al regatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri