Caută
Close this search box.

Cum miroase în spațiu ?

Din curiozitate, dar și pentru știință, specialiștii NASA au încercat să răspundă la una dintre cele mai surprinzătoare întrebări: cum miroase în spațiu. 

Atunci când astronauții revin pe Stația Spațială din plimbări și intră în cabina de depresurizare, imediat după ce își scot căștile, susțin că simt un miros cel puțin ciudat, scriu jurnaliștii americani de la The Atlantic. Printre cele mai punctuale descrieri ale astronauților de la NASA, „friptura arsă”, „metalul încins” și „mirosul de sudură” s-au regăsit cel mai des.

Astronautul Tony Antonelli a declarat că „este cu siguranță un miros pe care nu îl regăsești în altă parte”, pentru ca Thomas Jones, un astronaut cu o mare experiență și trei ieșiri în spațiu până acum, să declare că spațiul are un miros „sulfuros”, similar celui de ouă stricate.

Cu ajutorul chimistului Steve Pearce, NASA a încercat să reproducă pe Pământ, în scopul antrenamentelor în condiții cât mai aproape de realitatea din spațiu, mirosurile regăsite pe stația spațială MIR. Rezultatul a fost cu adevărat surprinzător, și asta după ce a descoperit că astronauții ruși obișnuiau să aibă la ei votcă, ceea ce le modifica nu numai respirația, dar și transpirația. „Imaginați-vă miros de picioare și de aer stătut, amestecat cu miros de acetonă și benzină… abia te apropii un pic de mirosul real”, a declarat chimistul american.

Don Pettit, un alt astronaut, a oferit o descriere mult mai amplă: „Mereu am crezut că mirosul vine de la conductele de aerisire, dar apoi am sesizat că mirosul se lipea mereu de costume, cască, mănuși și unelte și mai puțin suprafețele de plastic sau metal. Este un miros metalic, de parcă ai suda ceva. Ăla este mirosul spațiului”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri