Caută
Close this search box.

Sorina Pintea: Am suplimentat locurile la rezidențiat pentru medicină de familie și epidemiologie

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi într-o conferinţă de presă că a suplimentat anul acesta locurile la rezidenţiat tocmai pentru specialităţile deficitare respectiv: medicină de familie şi epidemiologie. 

Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris decât au accesat la un loc pentur că au avut medie mai mică din cauza salariilor.

Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă dar am precizat de nenumărate ori – vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru.

Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist de exemplu.

În acest moment în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate. Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe fiecare rezident”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai adăugat că rezidenţii au contracte cu ”spitalele unde prestează având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat direct finanţaţi din bugetul MS. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că ştiţi foarte bine în urma aplicării legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil”.

Referitor la plecarea medicilor, Sorina Pintea a arătat că ,,în momentul în care s-a aprobat  o hotărâre în şedinţa de Guvern (n.r. cea că pleacă medici).domnul ministru Teodorovici chiar a ridicat această problemă şi cred că este o problemă serioasă,,.

Ministerul Sănătății, acțiuni comune de control cu ANAF

Privitor la cheltuirea banului public ministrul sănătăţii a spus: ”Făcând o analiză a modului în care se cheltuie banul public în sănătate şi ştiţi foarte bine că am spus de nenumărate ori că dorim o cheltuire eficientă a banilor care există.

Sunt puţini dar trebuie să îi cheltuim eficient. Am avut discuţii cu ministrul de Finanţe şi cu oficiali ai CNAS pe baza unor suspiciuni rezonabile  să le spunem.

 În urma discuţiilor pe care le-am avut cu cei de la Antifraudă, cu cei de la ANAF am ajuns la concluzia că trebuie să demarăm nişte acţiuni de control comune, acţiuni care au demarat în urmă cu aproximativ o lună, deci nu a fost o noutate. Noi încercăm să facem lumină. Dacă vom avea dreptate avem o problemă şi atunci va trebui să ne îndreptăm asupra celor vinovaţi, dar, dacă nu, lucrurile pot să meargă în continuare.Există suspiciuni de decontări duble. Adică, este vorba de societăţile private care furnizează servicii medicale pe bază de abonament. Există suspiciunea că se decontează şi din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Măsurile, recuperarea banilor în primul rând pentru că pe noi asta ne interesează şi apoi vom vedeam mai departe, măsurile legale.

Citește șiParlamentul britanic a hotărât când va vota acordul privind Brexit

(….) Vom continua cu toţi furnizorii privaţi care oferă servicii pe bază de abonamente. Acum discutăm doar despre abonamente, apoi discutăm şi despre prestarea serviciului medical pentru că de asemenea există suspiciuni şi aici, nu numai în sistemul privat şi în sistemul public că se înregistrează consultaţii fictive de exemplu – servicii medicale fictive spre a fi decontate pentru a se putea deconta analize medicale sau medicamente pe ele”, a menţionat ministrul sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri