Caută
Close this search box.

Augustin Zegrean spune că OUG pe Codurile Penale nu poate fi dată: E contrar practicii CCR şi contrar Constituţiei

augustin zegrean

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, a explicat la Digi24 de ce nu poate fi dată OUG pe codurile penale.

„Am avut în 2010 o situaţie asemănătoare, când guvernul a retras din Parlament o lege care era în dezbateri, şi-a asumat răspunderea, era vorba de legea educaţiei.

CCR a spus că e conflict juridic pentru că o lege deja în dezbatere parlamentară nu mai poate fi retrasă de guvern şi adoptată prin altă modalitate.

Conform Constituţiei, Parlamentul e unica autoritate legislativă, guvernul doar în situaţii extraordinare poate legifera prin ordonanţe simple sau OUG.

Nu se poate da OUG pe coduri. Dacă se face e contrar practicii CCR şi contrar Constituţiei.

În 2010 Tudorel Toader era la Curte.

Nu are nici o logică, modificările acestea sunt de foarte multă vreme în dezbatere publică.

Proiectele au trecut prin Parlament, au ajuns la CCR, Curtea le-a dat înapoi la Parlament, Parlamentul trebuie să le pună în acord cu Constituţia.

Constituţia spune că Parlamentul sau Guvernul pune în acord legea, asta înseamnă că dacă legea a fost adoptată de Parlament, Parlamentul trebuie să o pună în acord. Dacă a fost OUG, Guvernul trebuie să o facă. Nu trebuie amestecate lucrurile”, a explicat Augustin Zegrean.

Un răspuns

  1. Atâta timp cât Iohannis tergiversează aiurea promulgările de legi, OUG este o modalitate binevenită de realizare a intenției guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri