Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, a explicat la Digi24 de ce nu poate fi dată OUG pe codurile penale.

„Am avut în 2010 o situaţie asemănătoare, când guvernul a retras din Parlament o lege care era în dezbateri, şi-a asumat răspunderea, era vorba de legea educaţiei.

CCR a spus că e conflict juridic pentru că o lege deja în dezbatere parlamentară nu mai poate fi retrasă de guvern şi adoptată prin altă modalitate.

Conform Constituţiei, Parlamentul e unica autoritate legislativă, guvernul doar în situaţii extraordinare poate legifera prin ordonanţe simple sau OUG.

Nu se poate da OUG pe coduri. Dacă se face e contrar practicii CCR şi contrar Constituţiei.

În 2010 Tudorel Toader era la Curte.

Nu are nici o logică, modificările acestea sunt de foarte multă vreme în dezbatere publică.

Proiectele au trecut prin Parlament, au ajuns la CCR, Curtea le-a dat înapoi la Parlament, Parlamentul trebuie să le pună în acord cu Constituţia.

Constituţia spune că Parlamentul sau Guvernul pune în acord legea, asta înseamnă că dacă legea a fost adoptată de Parlament, Parlamentul trebuie să o pună în acord. Dacă a fost OUG, Guvernul trebuie să o facă. Nu trebuie amestecate lucrurile”, a explicat Augustin Zegrean.

1 COMENTARIU

  1. Atâta timp cât Iohannis tergiversează aiurea promulgările de legi, OUG este o modalitate binevenită de realizare a intenției guvernamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here