Caută
Close this search box.

Duma rusă a aprobat legea ce încriminează pe oricine ce îndeamnă adolescenții să protesteze

Parlamentarii ruși au aprobat un proiect de lege care ar cataloga drept un delict invitarea adolescenților să participe la proteste stradale neautorizate, o mișcare considerată de criticul Kremlinului Alexei Navalny drept una de a-i zădărnici propria activitate, informează Reuters.

Navalny, un avocat în vârstă de 42 de ani, care spune că dorește să îl succeadă pe Vladimir Putin în funcția de președinte, a încercat să câștige sprijinul segmentului demografic tânăr, inclusiv al adolescenților, dintre care unii au participat la protestele anti-Kremlin la nivel național. Poliția i-a dispersat uneori mișcările prin forță și a închis sute de participanți, inclusiv adolescenți, a căror prezență a atras critici puternice din partea Kremlinului, care l-a acuzat pe Navalny de manipularea minorilor pentru câștiguri politice.

Noua legislație propune introducerea unor amenzi de până la 50.000 de ruble (750 $) sau o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 zile pentru orice persoană care cheamă persoanele sub 18 ani să participe la proteste neautorizate. Companiile sau organizațiile care încurajează minorii să participe pot fi amendați cu până la 500 000 de ruble conform noii legi.

Activiștii de opoziție care doresc să protesteze deja se confruntă cu o serie de restricții, inclusiv cerința de a solicita aprobarea prealabilă a autorităților pentru timpul și locul oricărui raliu. Autoritățile declin adesea în mod categoric astfel de solicitări din motive tehnice sau propun locații alternative în locații îndepărtate departe de ochii publicului.

Navalny a scris pe Twitter că proiectul de lege a arătat modul în care autoritățile se mișcă pentru a-și da o nouă pârghie pentru a stârni activitatea de opoziție. „Ei au adoptat legea special pentru mine, dar ei ar trebui să fie închiși pentru asta”, a scris el.

Proiectul de lege a fost aprobat marți în a treia și finala lectură. Acesta trebuie să fie aprobat de către camera superioară a Dumei înainte ca acesta să fie semnat de către președintele Putin, ceea ce este în mod normal o formalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri