Într-un moment în care omenirea se confruntă cu numeroase provocări ale terorismului și pirateriei cibernetice, la vârful Nato crește exponențial interesul pentru organizarea și coordonarea unor acțiuni eficiente și concrete împotriva acestor amenințări. Astfel,  șefii organizațiilor civile, militare, de intelligence și de securitate ale statelor membre s-au întâlnit pe 29 noiembrie la sediul NATO din Bruxelles pentru discuții privind combaterea știrilor false, a atacurilor cibernetice și a mijloacelor tradiționale de spionaj.

Dezbaterile au fost deschise de Secretarul general Jens Stoltenberg, împreună cu președintele român al Comitetului de Informații Civile al NATO și cu președintele canadian al Comitetului Militar de Informații.

Oficialii serviciilor de informații aliate au aprobat cadrul pentru înființarea unei Academii de Informații NATO și au discutat împreună cu serviciile partenere și cu Uniunea Europeană despre tehnologiile emergente care au impact asupra intelligence-ului și asupra cooperării dintre NATO și UE.

„Analiza și informațiile de înaltă calitate sunt vitale pentru securitatea Alianței”, a declarat secretarul general adjunct al NATO pentru probleme de informații și securitate, Arndt Freytag von Loringhoven, după întâlnire. „Astăzi, ne confruntăm cu provocări de la o Rusie  mult mai agresivă, precum și cu terorismul și instabilitatea în Orientul Mijlociu. Rolul Comunității noastre de Informații este de a evalua aceste provocări și de a oferi cele mai bune informații și recomandări Consiliului Nord-Atlantic al NATO”. Ambasadorul Loringhoven a citat încercări bine pregătite de a manipula alegerile, de a ataca și pirata Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și de a declanșa o lovitură de stat în Muntenegru, ca exemple recente de atacuri hibride.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.