Caută
Close this search box.

Biserica Ortodoxă din Ucraina a obținut independența față de Biserica Rusă

Biserica Ortodoxă recent constituită a Ucrainei a obținut independență, marcând o despărțire istorică de Biserica Rusă, informează BBC.

Patriarhul Ecumenic de la Istanbul, Turcia – șeful Bisericii Ortodoxe – a semnat un document care dă „autocefalie” sau independență. Această acțiune formalizează de fapt un anunț din octombrie. Mișcarea a provocat un răspuns furios în Rusia, unde Biserica a rupt legăturile, accentuând o divizare în Biserica ortodoxă mondială.

Bisericile din Ucraina au fost de secole sub autoritatea liderilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Moscova.

Decizia poate, de asemenea, să ducă la o schismă de durată în mișcarea ortodoxă globală, spune Jonah Fisher, corespondent BBC la Kiev, Ucraina.

Evenimentele din Istanbul

Patriarhul a semnat ceea ce se numește „tomos”, un decret care recunoaște oficial o biserică ortodoxă independentă ucraineană, în prezența președintelui ucrainean Petro Poroșenko, care a călătorit la Istanbul cu această ocazie.

Istanbulul a rămas centrul Bisericii Ortodoxe după ce turcii musulmani au ocupat orașul în secolul al XV-lea, cunoscut inițial sub numele de Constantinopol.

Evenimentul de la catedrala Sfântul Gheorge este difuzat în direct pe televiziunea ucraineană.

Tomosul va fi predat duminică și va fi adus înapoi în Ucraina pentru Adunarea ortodoxă de Crăciun. Supărată de pierderea parohiilor sale ucrainene, Biserica Ortodoxă Rusă – cea mai mare din lume – a redus deja legăturile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, autoritatea spirituală a bisericii ortodoxe mondiale, după ce a recunoscut independența Bisericii ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri