Moneda europeană a atins, astăzi, cel mai ridicat nivel din istorie, în raport cu leul. Euro a fot cotat la 4,6722 lei și deja perspectiva de a depăși 4,7 lei începe să devină serioasă. Devalorizarea monedei naționale pare să fie reversul medaliei, în contextul în care dobânzile interbancare au început să scadă, surprinzător, în ultima lună, până la un nivel de sub %, în ciuda estimărilor analiștilor.

Dobânzi mici şi monedă puternică înseamnă o combinaţie imposibilă. O arată şi evoluţiile din România ultimelor luni.

Dacă dobânda medie ROBOR (la care băncile se împrumută între ele) a scăzut luând prin suprindere majoritatea analiştilor, leul pare să fi intrat pe un trend clar de devalorizare faţă de principalele monede.

Astăzi, euro a fost cotat la cel mai mare nivel din istorie, însă leul a pierdut şi faţă de dolar şi faţă de celelalte monede.

Dobânzi mai mici, înseamnă mai mulţi lei în piaţă, iar mai mulţi lei în piaţă înseamnă, de cele mai multe ori, devalorizarea monedei faţă de euro sau dolar.

Banca Naţională a menţinut, la ultima şedinţă, dobânda de politică monetară, un semnal că dobânzile reprezintă, acum, o preocupare mai importantă decât cursul de schimb, mai ales că majoritatea creditelor sunt, astăzi, în lei, iar statul se împrumută exclusiv în lei, de pe piaţa locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =