Caută
Close this search box.

SUA și Coreea de Nord revin la masa negocierilor: Posibilitatea unui nou summit Trump-Kim

Statele Unite și Coreea de Nord intenționează să organizeze discuții la nivel înalt la Washington cât de curând săptămâna aceasta pentru a discuta despre un al doilea summit al liderilor lor, ca urmare a unui impas prelungit în discuțiile nucleare, a afirmat marți presa sud-coreeană citată de Reuters.

Întâlnirea, condusă de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și oficialul senior nord-coreean Kim Yong-chol, se va desfășura joi sau vineri, a declarat Chosun Ilbo, citând o sursă diplomatică anonimă familiarizată cu discuțiile. Ambele părți sunt așteptate să fixeze data și locația unui al doilea summit între președintele Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Agenția de știri din sud-coreeană, Yonhap, a citat și o sursă diplomatică anonimă, în care se spune că Pompeo și Kim Yong-chol s-ar putea întâlni în această săptămână. Delegația nord-coreeană ar putea vizita Statele Unite „cât mai curând săptămâna aceasta”, dar planurile nu au fost finalizate, a declarat reporterul CNN pe Twitter, citând o sursă anonimă.

Ambasada SUA din Seul nu a comentat imediat rapoartele. În timp ce Casa Albă nu a oferit nici un comentariu imediat cu privire la raportul ziarului sud-coreean anterior, un oficial al Departamentului de Stat a răspuns: „Nu avem întâlniri de anunțat”.

Dacă va fi confirmată, întâlnirea de săptămâna aceasta ar putea însemna că cele două părți se apropie de un compromis după o perioadă de luni de zile în care se vorbește despre cum să avanseze programele nucleare și de rachete din Coreea de Nord. Pompeo, care a făcut mai multe călătorii în Phenian anul trecut, a căutat să-și întâlnească omologul în noiembrie anul trecut, dar discuțiile au fost retrase în ultima clipă. Contactul a fost reluat după discursul de Anul Nou al lui Kim, în care el a declarat că este dispus să se întâlnească cu Trump „în orice moment”, a declarat săptămâna trecută ambasadorul Coreei de Sud în Statele Unite, Cho Yoon-je.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri