Caută
Close this search box.

Zi decisivă pentru Theresa May: Acordul ei Brexit supus votului în parlament

Premierul britanic, Theresa May, se confruntă marți cu perspectiva unei înfrângeri într-un vot istoric în parlament cu privire la acordul său Brexit, lăsând țara în neant cu privire la apartenența sa la cel mai mare bloc comercial din lume, care i-a format economia zeci de ani, informează Reuters.

May a cerut deputaților luni să se uite a doua oară la acordul ei, însă parlamentul a părut să respingă acordul într-o sesiune de vot, care va începe la ora 19:00 GMT. Speranța lui May de a salva planul va depinde de amploarea pierderii ei: dacă limitează dimensiunea așteptării înfrângerii, May va cere probabil Bruxelles-ului mai multe concesii în speranța de a-și trece planul prin parlament printr-un alt vot. Dar un rezultat umilitor ar putea să o forțeze pe May să întârzie plecarea planificată a Marii Britanii din UE pe 29 martie și să deschidă alte opțiuni, de la un al doilea referendum la ieșirea din UE fără nici o înțelegere.

Dominic Raab, care a demisionat din funcția de ministru Brexit în luna noiembrie, în semn de protest față de planurile Theresei May, a declarat că este timpul să se pregătească pentru un Brexit fără acord, ceea ce mulți angajatori se tem că ar putea însemna haos pentru afacerile lor. „Este momentul ca noi, prin acest vot, să clarificăm nu doar faptul că termenii actuali sunt inacceptabili, ci și că nu doar ne aruncăm mâinile în aer”, a declarat el pentru radio BBC. „Vom pleca pe 29 martie”.

În cea mai profundă criză politică a Marii Britanii din cel puțin o jumătate de secol, liderii UE și May au schimbat luni asigurări privind acordul de retragere, însă nu au existat prea multe semne de schimbare printre parlamentarii rebeli. Mulți membri ai Partidului Conservator al premierului spun că planul său va acorda Bruxelles-ului prea multă putere, în special o politică de asigurare convenită pentru a evita revenirea unei granițe dure în Irlanda. UE a spus că May este obligată să găsească modalități de a evita declanșarea „opririi” irlandeze. Partidul Unionist Democratic din Irlanda de Nord, care susține guvernul minoritar al lui May, a declarat însă că nu va susține acordul.

May a avertizat că, fără acordul ei, mai degrabă nu ar fi deloc Brexit decât plecarea Marii Britanii fără o înțelegere. Ea a mai spus că o desființare a Regatului Unit ar putea fi rezultatul votului parlamentar împotriva acordului și a avertizat Partidul Conservator împotriva împiedicării Partidului Laburist din opoziția de stânga să profite de inițiativă. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, va cere un vot parlamentar de neîncredere în guvernarea lui May, dacă va pierde votul de marți.

Mai a refuzat să renunțe la acordul său, în ciuda criticii din toate circumscripțiile. Acordul, care prevede legături economice strânse cu UE, a unificat părțile opuse ale dezbaterii – parlamentarii pro-UE care o consideră drept cea mai gravă înțelegere și susținătorii Brexit care spun că va face din Marea Britanie un stat vasal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri