Ordonanța de urgență 114/2018, introdusă de Guvern între Crăciun și Revelion, anul trecut, care prevede măsuri asupra băncilor și companiilor energetice, constituie un risc în prognoza economică pentru România, având potențiale efecte negative asupra creditării și asupra deciziilor de investiții în țară. Acesta este avertismentul Comisiei Europene, în Prognoza economică de iarnă, emisă joi.

Estimarea Comisiei Europene de creștere economică a României pe anul 2019 este mult mai pesimistă decât creșterea pe care se bazează Guvernul în fundamentarea proiectului de buget pe anul 2019.

„Pe lângă un potențial impact negativ asupra creditelor, impactul ordonanței de urgență din decembrie ar putea avea un efect mult mai larg. De exemplu, creșterea semnificativă a imprevizibilității mediului de afaceri din România poate avea un impact negativ asupra deciziilor de investiții. Evoluția investițiilor în 2019 va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 asupra sectoarelor bancar, energetic și de telecomunicații. Contribuția exporturilor nete la creșterea economică este de așteptat să rămână negativă, dar progresiv mai mică în 2019 și 2020”, spune CE în prognoza sa de iarnă.
Pe anul 2019, Comisia prognozează o creștere economică a României de 3,8%, mult sub estimarea de 5,5% pe care Ministerul Finanțelor a fundamentat proiectul de buget pe anul 2019.De asemenea, scumpirile vor continua și anul acesta, inflația fiind estimată la 3,3%.
Pentru anul 2020, România ar urma să aibă o creștere economică de 3,6%, conform prognozei de irană a CE.
„Boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018. Ritmul mai lent de creştere se datorează consumului privat, pe măsură ce efectele reducerilor de taxe implementate în 2017 s-au risipit, iar inflaţia a afectat mai mult veniturile disponibile”, susţine Executivul comunitar.
Pentru anul 2018, Comisia Europeană estimează că România a avut o creștere economică de 4%, o estimare ajustată în sus față de prognoza precedentă a CE, din noiembrie 2018, când era previzionată o creștere de 3,6% pe acel an.
În anul 2017, România a înregistrat o creștere economică de 7%, iar încetinirea din anul 2018 a fost determinată de domolirea consumului populației, ca urmare a estompării efectului tăierilor de taxe din anul 2017, cred cei de la CE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 8 =