Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că Daniel Zamfir s-a comportat ca un politruc anchetator la discuția din Parlament, cu Mugur Isărescu. Preşedintele Comisiei Economice din Senat a încercat să-l tragă la răspundere pe guvernatorul BNR pentru ca să-și creeze o imagine de putere în fața românilor, precizează jurnalistul.

Popescu s-a referit la replica în care Isărescu i-a zis: „Mă lasați să vorbesc?”, iar Zamfir spune: „Vă las, dar nu v-am pus o întrebare. V-ați gândit dumneavoastră că v-am pus o întrebare, nu v-am pus.”

Motivul chemării lui Mugur Isărescu, susţine Cristian Tudor Popescu, nu este ca să afle cineva ceva, ci ca Zamfir să creeze o imagine de putere.

„Cred că și un elev de clasa a opta poate înțelege că dobânzile la credite sunt în directă relație cu deficitul bugetar, cu deficitul de balanță comercială și, în primul rând, cu inflația.

Ce ar vrea să sugereze domnul Zamfir celor 680.000 de români care au rate la credit restante cu mai mult de 30 de zile? Sugerează: Eu vreau să scadă dobânzile și să nu mai plătiți nici măcar ratele și să fiți fericiți cu ratele pe care le-ați luat și cine mă împiedică? Isărescu, cu ROBOR-ul, cu deficitul.

Asta e manevra ordinară. Dacă în aceste condiții Mugur Isărescu e silit să plece de la BNR, se va produce o catastrofă cu urmări incalculabile, dacă în locul lui vine un Vâlcov sau un Zamfir. Nu știu ce se va întâmpla cu această țară.

L-am criticat pe guvernatorul BNR, când a fost cazul, dar în momentele de mare tensiune, momentele critice economico-financiare – cum a fost cel din 1999, pragul incapacității de plată, cum a fost 2009, criza mondială – în acele momente, BNR a fost ultimul refugiu, ultima redută a deciziilor raționale”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here