Caută
Close this search box.

Discursul lui Trump în Congresul SUA: Promit să opresc„războaiele nesfârșite” din Afganistan și Siria

Președintele Donald Trump a declarat marți americanilor că administrația sa a accelerat discuțiile pentru o soluție politică în Afganistan și că va putea reduce trupele americane acolo în timp ce negocierile pentru a pune capăt celui mai lung război al Americii sunt pe un făgaș bun, relatează Reuters.

„Statele mari nu duc războaie la nesfârșit”, a spus Trump în declarația anuală din Congres, în care a mai spus că trupele americane aproape au învins militanții Statului Islamic în Siria și a venit timpul să-i aducă acasă.

După 17 ani de război în Afganistan, Trump a lăudat „viteza de neegalat” a forțelor americane. „Datorită vitejiei lor, suntem acum capabili să urmărim o posibilă soluție politică pentru acest conflict lung și sângeros”, a spus Trump. El a spus că administrația sa avea discuții constructive cu mai multe grupuri, inclusiv cu talibanii. „Pe măsură ce facem progrese în aceste negocieri, vom putea reduce prezența trupelor și ne vom concentra pe combaterea terorismului. Și ne vom concentra, într-adevăr, pe combaterea terorismului”, a spus Trump.

Trump nu a oferit detalii cu privire la momentul în care va aduce acasă 14 000 de soldați americani din Afganistan. Forțele conduse de SUA, în 2001, au răsturnat talibanii pentru că adăposteau militanții al-Qaeda responsabili de atacurile din 11 septembrie. „Nu știm dacă vom ajunge la un acord – dar știm că după două decenii de război, a venit ceasul pentru a încerca cel puțin pacea”, a spus Trump.

În decembrie, un oficial american a declarat că Trump intenționa să retragă mai mult de 5.000 de soldați americani din Afganistan, declanșând îngrijorări cu privire la posibilitatea ca o forță mai mică să poată îndeplini misiunile în curs și să stabilizeze țara.

Când a făcut campanie pentru președinte în 2016, Trump a spus că dorește să se concentreze mai mult asupra problemelor interne decât asupra conflictelor străine. Cu toate acestea, anunțul brusc al lui Trump în decembrie că va retrage forțele americane din Siria a alertat aliații și mai mulți oficiali SUA care se tem că militanții Statului Islamic rămân o amenințare.

După discurs, Reprezentantul Democrat, Eliot Engel, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a declarat că planurile privind Siria ale lui Trump nu păreau bine gândite și ar fi putut pune aliații americani, cum ar fi kurzii și Israelul, în pericol, împuternicind Iranul. „Probabil că ne vom întoarce la o dată ulterioară, cu mult mai multe pericole pentru trupele noastre”, a declarat Engel pentru Reuters.

Anterior marți, generalul Joseph Votel, șeful comandamentului militar central, a avertizat că Statul Islamic ar reprezenta o amenințare durabilă. În adresa sa, Trump a afirmat că Statul Islamic a controlat mai mult de 20.000 de kilometri pătrați de teritoriu în Irak și Siria. „Astăzi, am eliberat practic întregul teritoriu după prăbușirea acestor monștri sângeroși”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri