Caută
Close this search box.

NASA are planuri mari pentru a reveni pe Lună. De data aceasta vrea să rămână acolo

NASA accelerează planurile de revenire a americanilor pe Lună, iar de data aceasta agenția americană spune că va rămâne acolo, informează AFP.

Jim Bridenstine, administratorul NASA, a declarat joi reporterilor că agenția intenționează să accelereze planurile susținute de președintele Donald Trump să se întoarcă pe Lună, folosind companii private. „Este important să ne întoarcem pe Lună cât mai repede posibil”, a spus Bridenstine într-o întâlnire la sediul NASA din Washington, adăugând că speră să aibă astronauți acolo până în 2028. „De data aceasta, când vom merge pe Lună, vom rămâne de fapt. Nu vom lăsa steaguri și urme și apoi vom veni acasă ca să nu ne întoarcem încă 50 de ani”, a spus el. „Vom proceda cu totul diferit decât orice altă țară din lume. Ceea ce facem este că o facem viabilă, astfel încât să puteți merge în mod regulat cu oamenii”.

Ultima persoană care a mers pe Lună a fost Eugene Cernan în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17.

Înainte ca oamenii să pătrundă din nou pe suprafața Lunii, NASA intenționează să aterizeze un vehicul fără pilot pe Lună până în 2024 și deja caută oferte din sectorul privat în creștere pentru a construi sonda. Termenul limită pentru oferte este 25 martie, o primă selecție fiind prevăzută în mai, un calendar scurt pentru o agenție a cărei proiecte anterioare au depășit ani și miliarde peste bugetul alocat.

„Pentru noi, dacă am aveam vreo dorință, aș vrea să zbor în acest an calendaristic. Vrem să mergem repede”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției de Știință a NASA. Cu toate acestea, a recunoscut că „s-ar putea să nu putem”.

Planurile accelerate ale NASA consacră directiva privind politica spațială, semnată de Trump în decembrie 2017, care prevede o întoarcere pe Lună înainte de o misiune cu echipaj pe Marte, posibil în anii 2030. NASA intenționează să construiască o stație spațială mică, numită Gateway, pe orbita Lunii până în 2026. Aceasta va servi drept stație de acces pentru călătoriile spre și de pe suprafața selenară dar nu va fi echipată permanent ca Stația Spațială Internațională (ISS) , în prezent pe orbita Pământului. Ca și în cazul ISS, NASA ar căuta participarea altor țări, care ar putea oferi unele dintre elementele necesare, cum ar fi modulele pentru stația Lună sau vehiculele, pentru a permite debarcările la suprafață. „Vrem ca numeroși furnizori să concureze cu privire la costuri și inovare”, a spus Bridenstine.

Înainte de acest program, NASA încearcă să trimită instrumente științifice și alte instrumente tehnologice la Lună în 2020 sau chiar înainte de sfârșitul acestui an. Agenția solicită, de asemenea, oferte licitate rapide pentru fabricarea și lansarea unor astfel de instrumente, oferind stimulente financiare pentru a face acest lucru rapid. „Ne pasă de viteză”, a spus Thomas Zurbuchen. „Nu ne așteptăm ca fiecare dintre aceste lansări sau fiecare dintre aceste aterizări să aibă succes. Ne asumăm riscuri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri