Ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției, adoptată marți de Guvern la propunerea lui Tudorel Toader, a fost publicată miercuri noaptea, în jurul orei 22:00 în Monitorul oficial.

Până la momentul publicării acestui articol, ordonanța nu a fost înregistrată la Parlament, ceea ce înseamnă că deocamdată nu este în vigoare.

Una dintre prevederile OUG-ului adoptat de Guvern la propunerea ministrului Justiției Tudorel Toader dă puteri sporite Secției speciale de investigare a magistraților, care va putea de acum înainte să retragă o cale de atac formulată de o altă unitate de parchet împotriva unei sentințe date de o instanță inferioară.

Prevederea a fost introdusă în legea 304/2004 privind organizarea judiciară, la articolul care reglementează atribuțiile secției speciale:

  • La articolul 88 indice 8 alineatul (1), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
    • d) Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența Secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivt ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul General: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea, conform G$Media.

În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr sau oricare va fi el, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =