Caută
Close this search box.

Agitație la bursă. Piețele bursiere globale au scăzut drastic

Piețele bursiere mondiale au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de creșterea globală ca urmare a cifrelor scăzute ale locurilor de muncă americane, a unei scăderi a previziunilor privind creșterea economică a Băncii Centrale Europene și a datelor care arată că comerțul cu China a scăzut radical luna trecută, informează AFP.

Datele din SUA arătă o stopare în crearea a locurilor de muncă în februarie, fiind printre ultimele avertismente al unei creșteri slabe, după ce BCE și-a redus prognozele de creștere și inflație, iar China a prezentat un obiectiv de creștere care ar fi cel mai lent în ultimele trei decenii.

Bursa din Europa și Asia s-a încheiat cu mult mai puțin. Wall Street s-a retras, deși un raliu de după-amiază a ținut pierderile la un nivel minim. S & P 500 pe scară largă a terminat cu 0,2% în minus. Angajatorii americani au adăugat doar 20.000 de noi poziții noi în februarie, prăbușindu-se de la un câștig de 311.000 în ianuarie și cu mult sub 173.000 de economiști prognozați, potrivit unui raport al Departamentului Muncii din SUA.

Analistul CMC Markets, Michael Hewson, a declarat că numărul redus de locuri de muncă este compensat de salariile mai mari și de o scădere a șomajului la 3,8% de la 4,0%. Dar Hewson a adăugat că „ralierea recentă a piețelor globale de acțiuni pare să își fi epuizat energia, investitorii începând să profite de îngrijorarea că fundalul macroeconomic este mult mai slab decât s-a crezut”.

Scăderi continui

Piețele din Asia au suferit pierderi puternice după ce China a dezvăluit că exporturile au scăzut cu peste 20% în februarie, în timp ce importurile au scăzut drastic – ambele dezamăgind așteptările. „Scăderea prețurilor de pe piața de capital a continuat cu pași rapizi astăzi, cu o scădere drastică a exporturilor chineze, ceea ce a dus la o slăbiciune mai mare în întreaga piață”, a declarat analistul IG Joshua Mahony.

Indicele FTSE 100 din Londra s-a închis cu 0,7 la sută, în timp ce Frankfurt a scăzut cu 0,5 la sută, iar Parisul a scăzut cu 0,7 la sută, prelungindu-și pierderile de joi din BCE.

Moneda euro a reușit să se redreseze ușor după ce a atins un nivel scăzut din aproape doi ani, după știrile BCE de joi. BCE a afirmat că ratele dobânzilor din zona euro ar fi blocate în jurul valorii minime istorice până la sfârșitul anului, în cel mai bun caz, cu șeful băncii centrale, Mario Draghi, avertizând că regiunea „ieșea din, și poate ne aflăm încă într-o perioadă de slăbiciune continuă și incertitudine perpetuă”.

Lira sterlină a căzut atât în ​​raport cu euro, cât și cu dolarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri