Caută
Close this search box.

Avertisment al euroscepticilor: May trebuie să vină cu schimbări în acordul Brexit în caz contrar va suferi o nouă îngrângere dură în Parlament

Premierul britanic Theresa se va confrunta marți cu o nouă înfrângere gravă în parlament dacă cere deputaților să voteze din nou asupra acordului său Brexit fără să fi asigurat vreo schimbare a acestuia, au declarat duminică șefii a două grupări eurosceptice cheie din parlament, informează Reuters.

Guvernul May se străduiește – până acum fără succes – să obțină modificări de ultimă oră la un acord de ieșire din Uniunea Europeană înainte de votul de marți privind aprobarea sau respingerea acestuia. Dacă eșuează, parlamentarii trebuie să o forțeze pe May să caute o întârziere a Brexit de frica unui proces invers al deciziei din 2016. Alții susțin că, fără întârziere, Marea Britanie se va confrunta cu haos dacă pleacă fără o înțelegere pe 29 martie.

Nigel Dodds, liderul adjunct al Partidului Democrat Unionist (PDU), care susține guvernul minoritar al lui May, și Steve Baker, o figură de frunte în fracțiunea eurosceptică a partidului său conservator, avertizează că „situația politică este sumbră”. „Un acord de retragere neschimbat va fi înfrânt ferm de o proporție semnificativă de conservatori și PDU dacă va fi din nou prezentat în Camera Comunelor”, au scris în „Sunday Telegraph”.

Parlamentul a respins acordul lui May cu o marjă record în ianuarie, determinând liderul britanic să se întoarcă la Bruxelles în căutarea unor schimbări care să vizeze așa-numita oprire irlandeză – o poliță de asigurare menită să prevină revenirea unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord. Mulți parlamentari britanici se opun politicii pe motiv că ar putea lăsa Marea Britanie să se supună normelor UE pe o perioadă nedeterminată și ar desprinde Irlanda de Nord de restul țării. Însă încercările lui May de a obține rescrierea clauzei nu au reușit până acum să dea rezultate, negociatorii UE nu vor să-și îndeplinească cererile, iar Marea Britanie respinge o ofertă de compromis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri