Caută
Close this search box.

Sfârșitul crizei politice sau prăbușirea din UE? Parlamentarii britanici pregătiți pentru al treilea vot asupra tranzacției Brexit a Theresei May

Deputații sunt pregătiți pentru al treilea vot major vineri, în legătură cu acordul Brexit a premierului Theresa May, care ar putea pune capăt unei crize politice de o lună sau ar putea risca ca Marea Britanie să se prăbușească din UE în două săptămâni, potrivit AFP.

Camera Comunelor a respins de două ori acordul de retragere a Theresei May, de două ori cu marje mari, dar nu a fost de acord cu nici o alternativă – și timpul trece. Votul esențial are loc în ziua în care Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, însă May a cerut săptămâna trecută liderilor blocului încă un pic mai mult timp.

Într-o ultimă șansă de a câștiga sprijinul colegilor conservatori nemulțumiți, a promis în mod dramatic miercuri să demisioneze în cazul în care acordul trece. Ea a făcut apel la susținătorii Brexit să o susțină, spunând că, în baza planului de întârziere lansat cu Bruxelles, aprobarea de vineri va putea vedea Marea Britanie în afara blocului pe 22 mai. Dar dacă afacerea cade din nou, ea trebuie să stabilească un nou plan până pe 12 aprilie – cu opțiunile care includ un posibil Brexit dezastruos fără acord sau o întârziere îndelungată.

Sacrificiul lui May a influențat criticii ei, inclusiv pe fostul ministru de externe Boris Johnson, dar mai mult de o duzină de parlamentari conservatori încă se opun în mod oficial acordului său. Aliații săi din Irlanda de Nord, Partidul Unionist Democrat (DUP), continuă să insiste că aranjamentele sale pentru frontiera irlandeză sunt inacceptabile. Fără sprijinul propriului său partid, May ar fi trebuit să se bazeze pe voturile de opoziție ale laburiștilor pentru a-și face treaba, dar liderul Jeremy Corbyn a promis să voteze împotriva ei.

Haos vs. Certitudine

Marea Britanie pleacă din UE după 46 de ani de apartenență după un referendum diviziv din 2016, în care alegătorii au decis cu 52 la 48 la sută pentru Brexit. Dar deputații par incapabili să se pună de acord asupra modului de implementare a rezultatelor, reflectând diviziunile la nivel național care persistă în această problemă. Haosul care a urmat a determinat liderii de afaceri și sindicatele să avertizeze despre o „urgență națională”, în timp ce lira a picat din nou joi pe fondul temerilor legate de ceea ce s-ar putea întâmpla.

May recunoaște că acordul său, atins în noiembrie anul trecut în mai mult de 18 luni de negocieri, este un compromis, insistând însă că este cel mai bun disponibil. Acesta acoperă drepturile cetățenilor, soluționarea financiară a Marii Britanii, planurile pentru granița irlandeză și o perioadă de tranziție pentru a ușura împărțirea până la stabilirea unor noi condiții comerciale. Suporterii înflăcărați a Brexit spun că acesta menține Marea Britanie prea aproape de UE, dar alții spun că nu face suficient pentru a proteja relațiile cu cel mai mare partener comercial al Marii Britanii.

Votul critic se încheie cu o săptămână tumultuoasă în Westminster, care a văzut, de asemenea, deputații că se confruntă cu controlul activității parlamentare pentru o zi în a testa sprijinul pentru diverse opțiuni Brexit. Cu toate acestea, nici una dintre cele opt opțiuni elaborate de diferiți parlamentari nu a obținut majoritatea, deși ei speră să restrângă terenul într-o altă rundă de voturi, care va avea loc luni. Orice nouă abordare în acest moment ar necesita probabil o extindere mult mai lungă, care ar forța Marea Britanie să participe la alegerile pentru Parlamentul European din mai. „UE va conveni doar o prelungire până la 22 mai dacă acordul de retragere va fi aprobat în această săptămână”, a declarat Andrea Leadsom, ministrul afacerilor externe. „Îi încurajez pe toți parlamentarii să o susțină și să se asigure că părăsim UE … oferind oamenilor și întreprinderilor certitudinea de care au nevoie”.

Incertitudine

Deputații nu ar fi trebuit să fie prezenți vineri, dar guvernul a solicitat o sesiune de urgență, începând cu ora 9.30 (09:30 GMT), cu votul de la ora 14:30 (14:30 GMT). Au existat unele dezbateri asupra faptului dacă ar putea avea loc chiar și după ce președintele comisiei, John Bercow, a blocat săptămâna trecută un vot similar, pe motiv că deputații au respins deja în mod clar înțelegerea lui May. El a dat undă verde după ce guvernul a decis să pună doar o parte din pachetul Brexit parlamentarilor, separând termenii de retragere de la o declarație politică însoțitoare privind legăturile viitoare. Aceasta îndeplinește cererea UE de aprobare a acordului de retragere, dar înseamnă că ar putea fi necesar un alt vot privind declarația înainte de punerea în aplicare a acordului. Liderul laburiștilor Corbyn a criticat puternic această mișcare, spunând că partidul său nu va fi de acord cu un „Brexit legat la ochi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri