Caută
Close this search box.

Câinii, cei mai loiali prieteni ai omului!

Iată 20 de curiozități despre câini, ființele care fac parte din familiile noastre, pe care le iubim uneori ca pe nişte copii, dar despre care încă nu știm chiar tot.

Cum ar fi faptul că au un simţ al mirosului de 40 de ori mai dezvoltat decât al nostru, că fiecare nas de câine are un tipar unic, corespondent al amprentelor umane, sau că pot transmite mesaje diferite dând din coadă.

1. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre câini. Expresia „zilele câinelui” provine de la astronomii antici, care au observat că anumite zile ale verii coincid cu perioada în care Sirius, numită și Steaua Câine, răsare în același timp cu Soarele.

2. Cea mai scumpă rasă de câine este Mastiff-ul tibetan. Un exemplar din această rasă se vinde și cu 750.000 dolari.

Mastiff tibetan (unul dintre cei mai mari câini din lume) scos la vânzare în China. Prețul unui astfel de câine poate ajunge și la 750.000 de dolari, fiind considerat un simbol al bogăției. Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images

3. Cercetătorii de la Universitatea din Viena au descoperit că un câine își lipește botul de ecranul unui computer care afișează imaginea unui alt câine, însă nu și dacă ecranul afișează o imagine cu un peisaj.

4. Savanții austrieci au demonstrat că aceste animale pot să simtă „aversiune față de inechitate” atunci când un alt câine primește o răsplată mai gustoasă. Câinele invidios se preface a fi indiferent față de stăpân.

5. În urmă cu zece ani, savanții sud-coreeni au clonat patru câini beagle și le-au introdus în ADN o genă care produce o proteină fluorescentă, care devine roșie la lumina ultraviolet. (Culoarea roșu era vizibilă pe burțile și pe ghearele câinilor chiar și în condiții de lumină normală, însă nu strălucea.)

6. La fel ca oamenii, și câinii visează. Probabil ați observat cum câinii îşi mişcă uneori pleoapele şi dau din picioare în timp ce dorm. În acele momente, visează. S-a observat că aceste animale au tiparul de somn şi activitatea cerebrală similare cu ale omului.

7. Printre supraviețuitorii de pe Titanic  s-au numărat și trei câini: un câine de Newfoundland, un pomeranian și un pechinez.

8. Numărul câinilor din lumea întreagă este estimat la 525 de milioana, aproximativ cât populația statelor membre UE.

curiozități despre câini
Un ogar afgan cu părul lung și îngrijit. Foto: AnimalTheory.com

9. Câinii chiar seamănă cu proprietarii lor. În cadrul unui Studiu desfășurat la Universitatea Bath Spa din Anglia, oamenii cărora li s-a cerut să potrivească fotografiile câinilor cu cele ale proprietarilor lor au ales varianta corectă (din trei variante posibile) în mai mult de jumătate din cazuri.

10. Jumătate dintre proprietarii de câini le permit acestora să îi lingă pe față, dar numai la 10% dintre proprietari au fost observate aceleași tulpini de E. coli ca la câinii lor. Asta înseamnă că adevăratul factor de transmisie a microbilor este faptul că proprietarii nu se spală pe mâini după ce se joacă cu câinii.

11. Câinii din rasa Lundehund au câte șase degete (toate perfect dezvoltate și funcționale) la fiecare picior și sunt singurii câini care își pot astupa urechile, pliindu-le.

12. Un Studiu din 2006 a descoperit că mai multe rase de câini, dacă au un minim de antrenament, pot mirosi cancerul la plămân și la sân încă din stadiul incipient al bolii. Oncologii suedezi au descoperit că aceste animale pot chiar distinge între diferite tipuri de cancer ovarian.

13. Nasul unui câine are o medie de 220 de milioane de receptori olfactivi, de 40 de ori mai mult decât oamenii.

14. Inginerii de la Penn State au proiectat un „miros artificial” pe baza mecanicii fluidelor și structurii unui nas de câine.

15. Câinii pot auzi sunete înalte pe frecvențe de până la 45.000 Hz, aproximativ de două ori mai mult decât oamenii. Dar câinii nu sunt campionii: marsuinii ajung până la 150.000 Hz.

16. O echipă de biologi de la UCLA a tras concluzia că toți câinii de talie mică s-au dezvoltat din lupii cenușii din Orientul Mijlociu, cu peste 12.000 de ani în urmă. Conexiunea a fost stabilită datorită unei mutații genetice de creștere, care nu poate fi găsită la câinii de talie mai mare.

17. Rămășițe mult mai vechi ale canidelor au fost descoperite în Germania, Rusia și Belgia, având o vechime de până la 31.000 de ani.

18. Genomul de referință pentru ADN-ul câinilor este cel al ”boxerului”, o rasă cu un grad neobișnuit de ridicat de uniformitate genetică.

19. Potrivit savanților de la Institutul de Cercetare a Genomului Uman, o mutație a unei gene, RSPO2, este motivul pentru care unii câini au sprâncene și mustăți fibroase.

20. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre câini. O variantă a altei gene, FGF5, produce o blană lungă și mătăsoasă, în timp ce părul cârlionțat provine de la o mutație a genei KRT71.

Toate cele trei variante produc o blană precum cea a câinelui de apă portughez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri