Caută
Close this search box.

Restaurarea cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani

Restaurarea cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia reprezintă cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani, valoarea lucrărilor identificate printr-un studiu efectuat de specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) fiind estimată la 145 de milioane de lei.

Intitulat „Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, proiectul a fost realizat de INP împreună cu colectivul ştiinţific al şantierului arheologic, la solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, documentul fiind prezentat vineri la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara, citat de Agerpres.

Potrivit directorului INP, Ştefan Bâlici, proiectul cuprinde trei obiective principale, primul referindu-se la conservarea materialului istoric existent şi a vestigiilor arheologice. Al doilea obiectiv este acela de recuperare a înţelesurilor şi a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor dacice iar al treilea presupune interpretarea şi prezentarea monumentului UNESCO.

„Este un proiect major, cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani – un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere şi aş zice, dacă m-aş referi la un gest pe care îl facem aici – care mi se pare cel mai important – este acela de recuperare a topografiei antice, care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice şi rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie şi apoi detaliile arhitecturale, în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat directorul INP, citat în comunicatul CJ Hunedoara.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu, desemnat să coordoneze activitatea legată de cetăţile dacice, a subliniat importanţa proiectului realizat de către specialiştii INP şi a reconfirmat determinarea administraţiei judeţene pentru a pune în valoare patrimoniul naţional din Munţii Orăştiei.

„Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriaşă pentru un proiect uriaş, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obţinută din alte surse. Etapizat, se pot face paşi concreţi în realizarea obiectivelor propuse”, a spus Vasilescu.

Invitaţi la eveniment, reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, secretarul de stat Alexandru Pugna şi secretarul general Rela Nicoleta Ştefănescu, au reiterat sprijinul Guvernului pentru găsirea soluţiilor legale de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetăţilor dacice de pe teritoriul judeţului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri