Caută
Close this search box.

Tinerii pedepsesc infractorii

Multe lucruri s-au întâmplat astăzi. A fost o duminică de mai fierbinte, aproape explozivă pentru ciudata politică românească.

Dar să lăsăm ciudățeniile pentru final și să radiografiem răspunsul civic, articulat și ferm, dat prin prezența la vot. Cine mai poate spune că generația tânără este una fără valoare, când tinerii români din Bucuresti, Cluj, Iasi, Dublin, Londra, Munchen, Roma, Madrid și alte orașe, până în cel mai îndepărtat cătun, s-au mobilizat exemplar, cuminți, cu răbdare de fier și și-au exprimat votul.

Datorită lor, prezența la alegerile parlamentare a depășit recordul in România. Datorită tinerilor, referendumul a fost validat. Ieșim încet, dar sigur, de sub dictatura infractorilor și ne apropiem de Europa civilizată, acolo unde ni se cuvine să fim.

Surpriza ieșirii tinerilor la vot a dat peste cap sondajele de opinie realizate anterior. Sociologii au avut duminic, multe bătăi de cap, unii dintre ei au ieșit șifonați din această realitate și cu perspectiva dispariției de pe piață. Din păcate, am văzut și vulnerabilitățile institutelor de cercetare, care au trecut cu nerușinare de orice criteriu etic și au făcut pe față jocul partidelor. Sau doar jocul politicienilor, pentru că despre asta este vorba: un om sau o gașcă a acaparat totul și a făcut legi, guverne, chiar politici de stat in numele intereselor personale sau de grup.

De duminică seara, se schimbă ierarhia politică în România. Nu e altă cale. Până acum, europarlamentare erau tratate ca o formalitate, cu bugete restrânse și miză mica. Un fel de ieșire la plimbare pentru politicieni, un prilej de a-și arată mașinile, familiile, copiii, unii amantele. De data aceasta, tinerii aceștia insignifianți, pe care nu-i băga nimeni in seamă, le-au dat o lecție de politică adevărată: am avut alegeri anti-PSD. Politic, singurul care a ințeles despre ce e vorba a fost USR-Plus, iar scorul obținut confirmă acest lucru.

Recunosc că aici, la porțile Orientului, e greu să vezi diferențele, mai ales când minciuna și manipularea au ajuns instrumente de guvernare. Totuși, cum să ai atâta tupeu și să denunți o mare fraudă, când tu ai responsabilitatea alegerilor europarlamentare și a referendumului?

Să fim serioși, dacă Dragnea nu ar fi fost tratat cu sictir de propriul partid, ar fi avut PSD-ul un asemenea procent? Nici un psd-ist redutabil nu ar fi avut proasta inspirație să se poziționeze împotriva Uniunii Europene. Nu e posibil ca într-o țară ca România, cu cicatrici istorice semnificative, să excelezi într-un discurs oscilant, patetic, de care și Kremlinul s-ar delimita. Să fii sancționat chiar de simpatizanții tăi este o lovitură grea, mai ales pentru un partid cu o maturitate politică așa cum e psd-ul.

Citește și: Libertatea fiarelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri