Caută
Close this search box.

Au trecut 70 de ani de la al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia

basarabia

S-au împlinit 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord, transmite RFI România. În Republica Moldova este zi de doliu național.

Sâmbătă, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă, în prezența prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştri, în memoria victimelor deportărilor staliniste.

Peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau în Kazahstan, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, printre cei deportaţi se aflau 10.000 bărbaţi, 14.000 de femei şi 12 mii de copii. Vizaţi de operaţiune au fost în special chiaburii, ţărani înstăriţi care trebuiau eliminaţi, în contextul colectivizării forţate.

De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii.

”Într-un sfert de oră să fiți gata!” – era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinși în spaimă de cele întâmplate, neînțelegând unde merg și de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea și ”binevoitorul sau binefăcătorul” care a denunțat familia și, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze ”elementele periculoase”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri