Caută
Close this search box.

Comisia Europeană instituie un mecanism pentru statul de drept, în UE

comisia europeană

Comisia Europeană a anunțat instituirea unui nou mecanism pentru a preveni apariția unor probleme legate de statul de drept. E vorba despre instituirea unui ciclu de evaluare a statului de drept, care să includă un raport anual, care va viza toate statele membre ale UE, potrivit unui comunicat al executivului european.

Citește aici Comunicarea integrală a Comisiei Europene (lb. engl):

Comisia Europeană a mai propus un mecanism și mai dur, care va condiționa fondurile europene de respectarea statului de drept. Mecanismul a fost introdus în pachetul legislativ pentru stabilirea viitorului buget multianual al UE (2021 – 2027) și este în curs de negociere.

Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul în care apar. Comisia va aprofunda monitorizarea evoluțiilor legate de statul de drept și va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informații și într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei rețele de puncte naționale de contact.

Parlamentul European și Consiliul ar trebui să organizeze o dezbatere specifică privind raportul anual al Comisiei.

În plus, Comisia Europeană va acționa imediat în judecată în fața CJUE un stat membru care încalcă regulile europene, pentru a câștiga timp. Comisia va solicita Curții măsuri provizorii și proceduri accelerate atunci când va fi necesar, potrivit comunicatului citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri