Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Laura Elena Chiorean, a declarat marţi, în cadrul audierii din Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public la alegerile din 26 mai, că au fost raportate de misiunile diplomatice incidentele care se refereau la grupurile de agitatori „care au făcut propagandă electorală în secţiile de votare, acţiuni violente de limbaj şi injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violenţă fizică, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra în secţiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice”.

„În multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot şi au fost câteva dintre aceste incidente raportate. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

În anumite cazuri, cum ar fi în Italia, de exemplu, forţele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanţi şi la alte acţiuni violente”, a declarat Laura Elena Chiorean, potrivit Mediafax.

Oficialul MAE a mai reclamat o altă problemă care a creat incidente, şi anume aceea a „răspândirii, de la primele ore ale dimineţii, de informaţii false de genul că nu sunt suficiente buletine de vot, deşi în toate aceste secţii au rămas mii de buletine de vot neutilizate”.

Chiorean a mai susţinut că în secţiile organizate la institutele culturale din Viena, Graz sau Linz, românii care erau la coadă au forţat uşile la ora închiderii, „au existat numeroase ameninţări şi injurii şi a fost necesară prezenţa poliţiei pentru menţinerea ordinii”.

Oficial MAE: Au proferat ameninţări cu moartea la adresa membrilor corpului diplomatic

„La Salzburg, la fel, la Linz, la secţiile din Belgia o parte din cei prezenţi au scandat violent şi au proferat ameninţări, inclusiv ameninţări cu moartea la adresa membrilor corpului diplomatic.

În apropierea unora dintre secţiile de votare au existat, de asemenea, la fel, grupuri de agitatori, precum şi unele persoane aflate în stare de ebrietate, care incitau la violenţă şi ură. Parte din aceste persoane proferau ameninţări.

La secţia din Nicosia, la fel, la închiderea aplicaţiei, un grup de aproximativ 100 de persoane, majoritatea bărbaţi, dintre care câţiva în stare de ebrietate, au refuzat să părăsească curtea ambasadei încercând să scandeze sloganuri antiguvernamentale şi anti ambasadă, după închiderea uşilor au lovit uşa principală, au ameninţat şi înjurat. A fost necesară intervenţia poliţiei şi a scutierilor pentru protecţia misiunii.

La secţia din Copenhaga, la ora închiderii secţiei de votare, existau câteva sute de alegători, iar în momentul în care s-a închis procesul de votare, aceştia au început să se manifeste foarte violent şi au aruncat cu pietre în geamurile ambasadei, au lovit în mod repetat uşile misiunii, au scandat mai multe lozinci”, a mai spus Laura Elena Chiorean.

1 COMENTARIU

  1. Walter von Grappendorf Walter von Grappendorf Momentan Pagina este in constructie , se va putea accesa in curind . Inportant pentru noi toti sa o urmarim in urmatoarele luni pentru a putea cere infintarea de noi Sectii de Votare . In prezent sunt mult , mult prea putine Centre de Votare , suntem nevoiti sa parcurgem sute de km. si sa investim mult timp pentru a VOTA .In Germania cel putin dar cred ca si in alte Tari , Sectile de votare sunt foarte indepartate ,romanii veniti Afara sa munceasca trudesc din greu pentru fiecare Banut iar ca sa voteze trebe sa scoata Bani din buzunar , gasesc eu ca este o mare DESCRIMINARE sa nu mai vorbim de timpul necesar deplasarii si apoi pentru a VOTA. Toate aceste Piedici,Descriminari si lipsa de Respect pentru Diaspora ,face ca prezenta la Vot sa fie una foarte redusa ,daca vorbim de doar citeva sute de mii din citeva milioane de Romani aflati in Strainatate .Comunitati foarte mari de Romani fara nici o Sectie de Votare in apropiere a fost strategia de impiedecare a Diasporei sa Voteze , facute de Guvernului Romaniei cu buna stinta . Propaganda ca au dublat Sectile de Votare este o mare Minciuna , bine pusa la puct , ca noi suntem de vina c-am venit prea multi odata si alte Jigniri ii descalifica pe guvernanti romani. W v G 💞🇹🇩💞

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =