Caută
Close this search box.

Zegrean: Cei care au spiritul dreptății sunt afectați de decizia CCR

asociaţiile magistraţilor

Cei care au spiritul dreptății, și care speră că într-o zi justiția din România va face dreptate, sunt afectați de decizia luată ieri de Curtea Constituțională. O spune al RFI fostul președinte al Curții Augustin Zegrean. În opinia sa, CCR ar fi trebuit să respingă sesizarea privind nelegalitatea constiturii completurilor de 3 judecători la ÎCCJ din cel puțin două motive. În plus, atrage atenția magistratul, există căi de atac prin care se pot remedia greșelile făcute de judecători. 

Întrebat dacă se aștepta ca CCR să decidă în acest sens, Zegrean a răspuns: Da, mă așteptam. Aveam deja o situație precedentă în care s-a procedat la fel, când a fost vorba de nelegala alcătuire a completelor de cinci. Era cam aceeași situație. Dar aici problema există pentru că domnul Florin Iordache, în calitatea lui de vicepreședinte al Camerei Deputaților, nu avea posibilitatea să formuleze această sesizare. După părerea mea, sesizarea ar fi trebuit respinsă fără să se intre în fondul problemei.
Acesta a mai spus că: decizia trebuie respectată. Dar nu trebuie luată în tragic toată povestea aceasta pentru că este o limitare acolo. Ei spun în minută, care este, de fapt, dispozitivul deciziei că se aplică numai dosarelor aflate în curs, celor care nu au primit o decizie definitivă. În acele dosare va reluată judecata. Sigur că sunt multe și sunt complicate și că este posibilitatea ca într-unele dintre ele să apară termenul de prescripție pentru că se judecă de ani de zile. Dacă se ia totul de la capăt va dura tot atât de mult, cum e cazul lui Darius Vălcov. El are o condamnare de 8 ani în primă instanță. În acel dosar se va relua judecata. Cine știe câte mai sunt în situația aceasta.
Fostul președinte al Curții Constituționale a mai adăugat: Nu este normal ca procesele să se tot ia de la capăt și să ne tot mirăm de ce durează atât de mult. De aceea durează atât de mult. Când, în sfârșit, ajung la un final se modifică ceva. Ori se modifică legea, ori, cum vedeți, apare o decizie a Curții, care spune că tot ce s-a făcut până acolo nu este în regulă și trebuie refăcut. Sigur că poți nu să accepți ca un om să fi trimis în judecată în baza unei proceduri greșite sau să fie condamnat în baza unei proceduri greșite sau de un tribunal nelegal constituit. Dar lucrurile acestea trebuiau știute și trebuiau văzut de mult. Nu e vorba de o zi, două. E vorba de 2012, 2013, peste 6 ani.
Zegrean a mai fost întrebat dacă găsește vreo explicație pentru care completurile de la Înalta Curte au fost constituite așa cum au fost constituite: Neclaritatea legilor. Nu e singura situație. Sunt multe situații în care lucrurile se încurcă pentru că legile sunt făcute neclar. Orice lege este interpretabilă, dar nu trebuie să se ajungă până acolo încât să se constituie completele greșit. Și de cine? De profesioniștii cei mai bine pregătiți din România. Nu? De cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ei să facă asta? Înseamnă că legea are o mare problemă.
sursa: RFI.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri