Caută
Close this search box.

Australian arestat în China pentru „spionaj”. Cum vor evolua relațiile dintre Canberra și Beijing?

Un academician australian pro-democrație deținut timp de șapte luni în China a fost arestat oficial pentru spionaj, a declarat marți ministrul australian de externe, Marise Payne, când a cerut Beijingului să respecte „standardele de bază” ale justiției, relatează AFP.

Payne a declarat că este „foarte îngrijorată” de faptul că Yang Hengjun, originar chinez – fost funcționar devenit autor – a fost arestat pentru „suspiciunea de spionaj”. Yang fusese reținut după ce s-a întors în China din Statele Unite în ianuarie. Acesta folosise bloguri populare și postări pe rețelele de socializare pentru a critica guvernul autoritar din Beijing. El are peste 125.000 de urmăritori doar pe Twitter. După luni de detenție fără a avea acces la avocatul sau familia sa, Yang se confruntă acum cu un proces pentru acuzații care ar putea aduce o pedeapsă îndelungată cu închisoarea. Tăcerea Chinei cu privire la soarta lui Yang a fost un punct de fricțiune în relațiile cu Australia care s-au deteriorat semnificativ în ultimele luni.

Într-o declarație, Payne a spus că a ridicat cazul de cinci ori cu omologul său chinez Wang Yi, personal și prin scrisori. „Dr. Yang a fost ținut la Beijing în condiții dure, fără nici o acuzație mai mult de șapte luni”, a spus Payne, cu referire la regulile internaționale care interzic tortura. „Din acel moment, China nu a explicat motivele reținerii doctorului Yang și nici nu i-a permis accesul la avocații sau vizitele familiei”. „Ne așteptăm ca standardele de bază ale justiției și corectitudinii procesuale să fie îndeplinite”” a spus ea. „Dacă dr. Yang este reținut pentru convingerile sale politice, el ar trebui eliberat”.

Yang este cel mai recent caz dintr-un șir de resortisanți străini care este arestat în China și acuzat de spionaj sau încercarea de a fura secrete de stat. Doi canadieni, fostul diplomat Michael Kovrig și omul de afaceri Michael Spavor, au fost reținuți în decembrie.

Australia a fost în mod tradițional dornică să evite fricțiunile cu Beijing, dar arestarea lui Yang va crește presiunea publică asupra Canberrei pentru a lua o linie mai dură împotriva celui mai important partener comercial. Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la influența Beijingului în politica australiană, politica sa externă mai agresivă și creșterea militară în Pacific. Universitățile australiene au ajuns sub microscop pentru contracte lucrative cu guvernul chinez, în timp ce guvernul a fost acuzat că nu protejează disidenții și refugiații rezidenți în prezent.

Luni, o anchetă oficială de corupție a arătat că un dezvoltator de proprietăți chineze cu multe relații a livrat suma de 100.000 USD în numerar la sediul Partidului Muncii din opoziție înainte de alegerile din 2015. Acestuia, cunoscut drept Huang Xiangmo, i s-a interzis efectiv întoarcerea în Australia în februarie.

Yang fusese inițial „supravegheat rezidențial într-o locație desemnată” înainte de a fi mutat în detenție penală, a declarat avocatul său pentru AFP. „Arestarea sa a fost acum aprobată de procuratură. Acum este arestat oficial”, a spus Mo Shaoping. „Este suspectat de spionaj și a fost arestat, când a fost reținut inițial, a fost, de asemenea, suspectat de spionaj”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri