Caută
Close this search box.

Kelemen Hunor, despre prezidenţiale: Încercaţi şi cu un maghiar!

udmr

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că una dintre provocările campaniei prezidenţiale este ca mesajul său să ajungă şi la români şi le-a transmis acestora că trebuie să încerce să aleagă şi un şef al statului de etnie maghiară.

„În primul rând voi vorbi (în campania electorală – n.r.) despre viziunea mea, despre viziunea noastră şi aici, sigur, sunt multe aspecte care sunt comune şi pentru români şi pentru maghiari.

Eu cred că aţi încercat mult-mult cu preşedinţi români, aţi încercat şi cu un preşedinte de etnie germană, acum e rândul să încercaţi şi cu un maghiar. Şi va fi mai bine, sunt convins de acest lucru, fiindcă, dacă până acum nu v-a fost şi nu ne-a fost bine cu foştii preşedinţi sau nu a fost aşa bine cum am fi vrut, haideţi să încercăm cu mine.

În primul tur alegerea bună este să fiu votat eu, să fiu ales eu. În turul doi, dacă nu intru eu, mai avem timp să alegem răul mai mic”, a precizat Kelemen Hunor, aflat la Băile Homorod, în judeţul Harghita, potrivit Agerpres.

„Mesajele noastre sunt mesaje şi pentru români, şi pentru maghiari. Toate aceste campanii ne-au arătat că dialogul româno-maghiar, în această perioadă, poate fi un pic intensificat, se poate arăta că nu suntem duşmanii României, se poate arăta că noi vrem să creăm, să construim în această ţară împreună cu românii, despre viziune, despre cum ar trebui să fie România peste cinci ani, peste zece ani.

„Respekt” este sloganul de campanie

Şi, dacă, într-adevăr, viziunea noastră în mare parte este acceptată şi de români, probabil că şi această lipsă de încredere încet-încet se va schimba, se poate da o nouă dinamică relaţiilor româno-maghiare, relaţiilor majoritate-minorităţi etnice”, a spus preşedintele UDMR.

Acesta a susţinut că în prezent relaţia dintre majoritate şi minoritate este una asimetrică, punctând faptul că românii nu cred că maghiarii au vreo problemă legată de păstrarea identităţii, în vreme ce maghiarii susţin contrariul.

„Fără respect nu poate să existe încredere, fără încredere nu poţi să construieşti nimic. Sunt nişte valori care trebuie reconstruite, rediscutate, reinventate, resetate, depinde cum vrem să spunem, dar important e să încercăm să găsim multe, multe, multe legături posibile între cele două comunităţi.

Şi de aceea noi am ales acest slogan – Respekt – (…) pentru că fiecare cetăţean doreşte să fie respectat şi fiecare cetăţean, dacă este respectat, oferă şi el respect, la rândul său”, a subliniat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a susţinut la Băile Homorod o prelegere cu titlul „Totul despre RESPEKT!”, în cadrul unei tabere de pregătire pentru activitate politică organizată de Conferinţa Tinerilor Maghiari (MIERT), în colaborare cu UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri