Caută
Close this search box.

Colectiv: suferința și discursul politic

Cei care credeau că dramele petrecute la Colectiv și încă trăite de unii dintre supraviețuitori nu mai au un impact major, după atâția ani, s-au înșelat.

Filmul luat de ziariștii de la Libertatea chiar din interiorul Inspectoratului de Situații de Urgență București a stârnit agitație printre politicieni și revoltă în societate. Înregistrarea, despre care autoritățile statului – de la procurori până la șefii pompierilor, habar n-aveau că există, ne arată realitatea în legătură cu felul în care s-a intervenit atunci, la fața locului. Am văzut răniți transportați pe europaleți, polițiști care se plimbau relaxați în timp ce civilii acordau primul ajutor, angajați care înjurau morții. Emoția și revolta te cuprind la vizionarea acestor imagini, în care victimele nu au nici o șansă. Vorbim despre cel puțin 21 de minute de intervenție zero.

Nu contestă nimeni faptul că o astfel de tragedie poate lua pe nepregătite un sistem de intervenție chiar bine pus la punct, totuși avem pretenția unei abordări prompte de la cei care au atribuția de a salva viețile oamenilor.

Facem un exercițiu de memorie și îi revedem pe cei trei care au apărut atunci în spațiul public, cu detalii despre incendiu și starea răniților: Victor Ponta, Nicu Bănicioiu și dr. Raed Arafat. Acum, niciunul nu-și mai asumă nimic. Ponta dă vina pe Orban pentru publicarea imaginilor și spune că oricum Pro România nu-i votează cabinetul, Nicu Bănicioiu continuă să se apere și să afirme că a acționat conform legii, din perspectiva asistenței medicale, iar Raed Arafat îi dă înainte cu articolele la comandă, plătite pentru a-l discredita.

Pe ceilalți lideri politici care s-au cățărat pe cadavrele și suferința de la Colectiv nu are sens să-i aducem și noi în prim plan. Faptul că nu ai fost implicat nu te scutește de responsabilitatea politică ulterioară.

De normalitate și bun simț are nevoie o țară întreagă, de certitudinea că o astfel de tragedie nu se va mai intâmpla.

Din păcate, entuziasmul autorităților s-a oprit la nivelul declarațiilor, la stadiul intențiilor bune. Riscul de incendiu amenință cluburi, restaurante, gradinițe, azile de bătrâni, spitale. Îngrijirea marilor arși se face tot ca înainte de Colectiv, chiar dacă avem Ordinul 476 din 2017, care în mod teoretic reglementează construcția spațiilor medicale destinate arșilor.

Știți ce a făcut ultimul ministrul al Sănătății, doamna Sorina Pintea, în afara faptului că ați văzut-o de trei ori pe zi la televizor? A dat o prorogare până în 2020 pentru toate unitățile medicale de stat și private, adică în mod legal ele pot ignora ordinul cu pricina. Și, desigur, investițiile pentru această zonă au rămas în continuare pe hârtie.

Imaginile de mai jos sunt terifiante. Din acest motiv, discursul politic axat pe Colectiv e grețos și mai greu de suportat decât prostia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri