Viitorul guvern va fi condus, cel mai probabil, de Ludovic Orban și va avea cam cu 10 ministere mai puțin decât cel demis al Vioricăi Dăncilă. În așteptarea desemnării oficiale, care va avea loc marți, liberalii fac liste peste liste de miniștri și iau în calcul cooptarea PMP la guvernare.

Ludovic Orban își pregătește un cabinet de 15, maximum 16 miniștri.

La Interne, favoriți par a fi deputatul PNL de Vrancea, Ionut Ștefan sau chiar europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Bursa zvonurilor îl dă favorit pe Florin Câțu, care ar putea ocupa postul de ministru de Finanțe.

Externele ar putea fi preluate de consilierul prezidențial Bogdan Aurescu sau, cu anumite condiții, de Cristian Diaconescu.

La Justiție, în cărți este deputatul Ioan Cupșa, dar se poate recurge și la avocatul Cristian Băcanu.

De Ministerul Muncii s-ar putea ocupa Dan Vîlceanu.

Ministerul Economiei ar putea îngloba și Energia și l-ar putea avea în frunte pe Virgil Popescu, deputat liberal.

Fost ministru al Economiei, Lucian Bode ar putea prelua Transporturile.

Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Cameră, Ovidiu Raețchi, ar putea fi noul ministru al Apărării.

Portofoliul Sănătății ar putea fi ocupat de Cristian Bușoi, dar nu e exclus nici managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu.

În fruntea Ministerului Dezvoltării favorit e Robert Sighiartău.

La Agricultură sunt în discuții două nume Nicolae Giurgea şi Emil Dumitru.

La Educație se vorbește despre Monica Anisie, actual președinte PNL sector 2, fost secretar de stat la același minister în timpul guvernului Cioloș.

Un alt consilier prezidențial, Sergiu Nistor, ar putea fi ministrul Culturii.

Ministerul Românilor de pretutindeni și cel al Relației cu Parlamentul ar putea reveni PMP în cazul în care ar fi cooptat la guvernare.

Variantele de miniștri sunt însă în permanentă schimbare, iar premierul desemnat ar putea veni în Parlament cu lista noului cabinet săptămâna viitoare, potrivit TVR.

Ludovic Orban ține secretă lista posibililor noi miniștri. El spune că preferă să discute personal cu președintele Iohannis această listă din momentul în care președintele va face anunțul numirii sale ca propunere pentru șefia viitorului guvern.

Nume grele ca Raluca Turcan sau Alina Gorghiu nu vor face parte din acest guvern, spun surse TVR. Cele două preferă, mai degrabă, să preia șefia celor două Camere.

Mai mult, o serie de europarlamentari – precum Rareș Bogdan sau Cristian Bușoi – nu ar vrea să facă parte din guvern, asta deoarece acesta este văzut ca fiind un executiv cu viață scurtă, de tranziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.