Avocatul Gheorghe Piperea a explicat pentru DC News situația care va genera un blocaj total cu privire la Guvernul actual interimar condus de Viorica Dăncilă și noul Guvern Orban.

DC News: În contextul în care astăzi președintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim ministru pe Ludovic Orban și va urma și votul de învestitură în Parlament, cât are voie un guvern interimar să stea dacă pică la vot? Poate sta nelimitat? Poate sta așa până la alegerile din 2020? Ce se întamplă după 60 zile de interimat?

‘Dacă și a doua desemnare de premier este respinsă de Parlament, atunci în mod obligatoriu președintele dizolvă Parlamentul și convoacă alegeri anticipate. Doar că acest fapt nu se poate realiza mai devreme de finalul alegerilor prezidențiale care se situează la sfârșitul lunii noiembrie. Cel puțin până la sfârșitul lui noiembrie, Guvernul actual rămâne în funcție, însă interimar. Aceasta înseamnă că gestionează treburile țării, dar nu poate să facă nimic la nivel decisiv. De exemplu, nu poate să elaboreze bugetul pentru 2020, nu poate să emită ordonanțe de urgență, precum o ordonanță privind Secția Specială.’ a spus Gheorghe Piperea.

DC News: Dacă nu se îndeplinește cvorum este considerată netrecere la vot a premierilor? Sau se pot propune încă 10 premieri? PSD a anunțat că nu se va prezenta la votul de învestitură.

Nu este vorba despre cvorum, ci despre faptul că a putea să ai o învestitură este nevoie de o majoritate de voturi. Din moment ce PSD nu va veni la vot, această majoritate nu se va întruni, nici la prima, nici la a doua procedură de învestire. Se va ajunge într-o situație de blocaj incredibil pentru că actualul Președinte își va asuma riscul să dizolve Parlamentul, dar alegeri anticipate nu se pot face mai devreme de februarie – martie anul viitor, în orice caz, nu se pot cumula cu alegerile locale. Se vor putea organiza, ori în perioada februarie – martie 2020, ori iunie – iulie 2020, dar sub nicio formă mai aproape de o lună de alegerile locale. Prin urmare, chiar dacă se dizolvă Parlamentul, acest risc și-l asumă Președintele în funcție fără a cunoaște dacă va avea un nou mandat. Acest Guvern, care e acum în funcție, este și va rămâne interimar.‘ a declarat Gheorghe Piperea.

Sursa DC NEWS

51 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. Vom acumula pierderi uriase datorita cuplului Dancila-PSD si Ponta-Pro (PSD) Romania care jongleaza cu uite popa nu e popa. Adica isi schimba puterea si opozitia in functie de ora din zi. Restul este circ. Doar painea va disparea. Nu vom avea buget. Nu se va mai investi chiar nimic. Se vor acumula nemultumiri la nivelul salariatilor bugetari, care vor fi folositi ca arme in poltica. Investitorii care au mai ramas chiar vor pleca. Si ca sa fiti siguri ca peste 5-6 ani nu vom avea spitale noi acum sunteti siguri ca nici rezidenti nu vom mai avea.
    Mai la anul, in 2020, vom vedea si ca o linie directa de cale ferata si 4 stadioane au fost prea mult pentru noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =