Miliardarul american Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului, se gândeşte în mod serios să intre în cursa pentru nominalizarea din partea democraţilor la scrutinul prezidenţial din 2020, o decizie care ar putea tulbura serios apele în această tabără cu doar trei luni înaintea declanşării alegerilor primare, transmite vineri Reuters.

Bloomberg, în vârstă de 77 de ani, mogul media şi filantrop, cu trei mandate de primar în cea mai mare metropolă a Statelor Unite, este sceptic că vreunul dintre actualii candidaţi democraţi îl poate învinge pe preşedintele republican Donald Trump anul viitor, a indicat purtătorul său de cuvânt, Howard Wolfson.

Conform unor surse apropiate lui Bloomberg, acesta strânge deja semnăturile necesare pentru a-şi depune candidatura în statul Alabama, unde legea prevede că termenul limită pentru înregistrarea candidaţilor este vineri.

Tabăra democrată, care numără în prezent 17 aspiranţi, s-a coagulat, potrivit sondajelor, în jurul a patru competitori principali: senatorii Elizabeth Warren şi Bernie Sanders, din aripa progresistă a partidului, fostul vicepreşedinte Joe Biden şi primarul din South Bend (Indiana), Pete Buttigieg, care reprezintă aripa mai moderată, transmite Agerpres.

‘Dacă Mike va candida, el le-ar oferi o nouă opţiune democraţilor (…) Mike ar fi capabil să lupte cu Trump şi să câştige’, a mai spus Wolfson.

Bloomberg, care susţine lupta împotriva schimbării climatice şi a violenţei cu arme de foc, s-a arătat critic faţă de senatoarea Warren şi planul ei de a institui o taxă asupra celor super-bogaţi, pentru a finanţa programe precum asistenţă medicală şi studii la nivel de colegiu gratuite.

Dacă va intra în competiţie, Bloomberg le va face concurenţă, cel mai probabil, unor candidaţi precum Biden şi Buttigieg ca alternativă moderată la progresismul lui Warren.

La fel de probabil este că îl va aştepta un drum dificil cu aripa liberală a partidului, preocupată de pătrunderea banilor corporaţiilor în politică şi de inegalitatea de venituri din America.

67 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =