Premierul irakian demisionar Adel Abdul Mahdi a confirmat marţi că a primit o scrisoare „semnată”, „tradusă” şi „foarte clară” din partea comandamentului american care anunţa o retragere militară din Irak, informează France Presse.

„Nu este o hârtie care să fi căzut de la imprimantă. Acum ei spun că era o ciornă, dar ar fi putut trimite o altă scrisoare de clarificare”, a mai comentat el în cadrul unei şedinţe de guvern, transmisă în direct de televiziunea de stat, potrivit Agerpres.

Armata americană anunță Irakul că-și pregătește forțele de retragere

Luni seara, şeful Statului Major american reacţionase la divulgarea acestei scrisori confirmând că ea era autentică, dar asigurând că ar fi fost vorba doar de un simplu „proiect de scrisoare nesemnat”, transmis dintr-o eroare.

Secretarul american al Apărării NEAGĂ că armata americană se retrage din Irak

„Era o scrisoare oficială cu punerea în pagină tradiţională”, a insistat Abdul Mahdi.

El a adăugat că o primă versiune tradusă în arabă le fusese remisă, conţinând erori, şi că o a doua versiune corectată fusese apoi trimisă.

Scrisoarea se referea la un vot survenit duminică în parlamentul irakian care cerea guvernului plecarea trupelor străine din Irak şi menţiona „respectăm decizia voastră suverană care ordonă plecarea noastră”.

Parlamentul reacţionase astfel la moartea generalului iranian Qassem Soleimani, arthitect al strategiei Iranului în Orientul Mijlociu, ucis vineri într-un atac american la Bagdad.

Potrivit ministrului american al Apărării, Mark Esper, SUA îşi repoziţionează trupele în Irak, dar nu părăsesc ţara.

„Nici o decizie nu a fost luată de a părăsi Irakul. Punct”, a declarat presei şeful Pentagonului.

91 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 8 =