Caută
Close this search box.

Nelu Tătaru: Personalul medical are prioritate la testarea pentru Covid-19

nelu tătaru

Noul ministru al sănătății, Nelu Tătaru a declarat vineri, cu prilejul instalării în funcție, că trebuie reinițiate la nivel local proceduri care să fie puse în practică atât de personalul medical, direcțiile de sănătate dar și de autoritățile locale.

”La nivel local trebuie reiniţiate proceduri pe care atât personalul medical cât şi DSP-urile cât şi managementul spitalului dar şi autorităţilor locale trebuie să le pună în practică, trebuie să le respecte. Noi ca minister avem în acest moment două direcţii: una urgentă – prevenţia infecţiilor COVID , tratarea infecţiilor COVID dar şi tratamentul celorlalţi pacienţi care au în acest moment co-infectare cu COVID.

La nivelul unităţilor sanitare din Faza 1, Faza 2 şi ulterior faza 3 vom asigura acel necesar de aparatură, de materiale sanitare şi de echipamente sanitare de protecţie, precum şi acel număr de teste pe care toţi cei care conform unei anchete epidemiologice intră într-un protocol de testare. Menţionez, personalul medical va avea prioritate din aceste unităţi la această testare. Avem grijă de personalul nostru, trebuie să avem grijă de personalul nostru. Vor veni săptămâni şi mai grele, vor fi număr de cazuri, vor fi şi cazuri severe, vor fi şi cazuri critice dar vom trece peste această perioadă şi vom ieşi mai întăriţi.

(…) După lucrul pe care l-am avut la Suceava voi accentua mai mult pe acele proceduri şi protocoale care trebuie respectate la nivel local. Se vor face iar instruiri, echipamente de protecţie, aparatură care trebuie la nivel local începând cu spitalele de Faza 1, Faza 2 şi apoi faza 3.

(…) O testare care trebuie făcută conform anchetelor epidemologice dacă aceste anchete epidemiologice vor fi corecte şi ample. Ce am putut observa am văzut anchete terminate la jumătate sau incomplete care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacţii în sine şi care se pierd la un moment dat. Un management local al unităţilor sanitare care trebuie schimbat şi adaptat în relaţia cu personalul medical .. Nu mă încălzeşte cu nimic să văd că sunt stocuri de echipamente dar nu sunt acolo unde trebuie. Trebuie reaşezată ca prima linie UPU, ATI, Boli infecţioase, iar apoi celelalte. (…) La un moment dat, cum avem Suceava în care tot DSP-ul este în carantină, o parte sunt în izolare, o parte sunt pozitivi şi a trebuit să aducem echipe din centrele universitare Iaşi, inclusiv directori ca să putem începe anchetele în acele zone vă daţi seama unde ne găsim.

În acest moment avem acele protocoale în care orice persoană care vine cu o infecţie respiratorie care are un teste negativ la gripă dar urmărim şi coroborarea la gripă cu un coronavirus vor fi testaţi pentru coronavirus. La fel, cei care vin din societăţi sau instituţionalizaţi vor fi testaţi venind din grupuri.

În condiţiile în care vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă sub supraveghere medicală în mare parte şi de voluntari iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”, a subliniat oficialul sanitar,, a mai spus noul ministru.

La instalarea noului ministru al sănătății a fost prezent și primul ministru , Ludovic Orban..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri