Caută
Close this search box.

Geoană avertizează asupra bombardamentului de dezinformări: Rusia și China se folosesc de această perioadă dificilă

Rusia, China, actori statali și non-statali folosesc și încearcă să se folosească de această perioadă dificilă a pandemiei pentru a veni cu dezinformare, iar pentru aceste dezinformări se folosesc inclusiv metode cyber, a declarat vineri, la Digi24, secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Avem de făcut față unor campanii destul de agresive și uneori susținute de dezinformare, de știrbire a încrederii cetățenilor noștri în valorile democratice pe care Alianța Nord-Atlantică le are la temelie”, spune Mircea Geoană.

„Considerăm că este o perioadă în care nu avem voie și nici nu avem vreo scădere a vigilenței, dimpotrivă, NATO în acest moment este cu toate radarele sus, toate operațiunile noastre, toate formele de descurajare, de apărare, sunt active, pentru că, așa cum spunea și secretarul general Stoltenberg, pentru noi este foarte important ca o criză sanitară, ca o criză economică – ce se apropie -, să nu se transforme și într-o criză de securitate. (…)

„Trebuie să spunem cu subiect și predicat că Rusia, China, actori statali și non-statali folosesc și încearcă să folosească această perioadă dificilă pentru a veni și cu dezinformare.

În clipa în care începi să produci neadevăruri, minciuni și lucruri false și folosești rețelele sociale și folosești temerile și frustrările inevitabile în astfel de situații este un lucru diferit”, a punctat Mircea Geoană.

„La NATO avem o operațiune de detectare, de contracarare și de spunere a adevărului. Apelul meu către cetățenii români este să fie atenți de unde își selectează informația.(…) E un bombardament de informații și teorii ale conspirației. Aceste neadevăruri trebuie combătute, o facem la NATO într-un parteneriat strâns cu UE (…)”, dă asigurări Mircea Geoană.

Miniștrii Apărării vor discuta peste câteva săptămâni despre actualizarea și introducerea lecțiilor învățate în timpul pandemiei.

E vorba nu neapărat de partea militară, ci de modul în care guvernele ca ansamblu funcționează în momente de criză și în momente de dificultate, de modul în societățile democratice reacționează și operează în momente de mare complexitate, atunci când, potrivit oficialului NATO, „avem de făcut față și unor campanii destul de agresive și uneori susținute de dezinformare, de știrbire a încrederii cetățenilor noștri în valorile democratice pe care Alianța Nord-Atlantică le are la temelie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri