OMS sfătuieşte țările să retesteze pneumoniile suspecte de la finalul anului trecut, deoarece ar putea descoperi cazuri timpurii de COVID-19.

Managerul Institutului Victor Babeș din București, Emilian Imbri, a declarat la Digi24 că în ultimele luni ale anului trecut în România a fost sezon de gripă, că analizele indicau virusul gripal. Accidental, printre cazurile de gripă, e posibil să fi circulat și coronavirus, a spus Imbri.

Îndemnul OMS vine după ce un doctor din Franța a confirmat o infectare cu noul coronavirus din decembrie, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial. Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că informația nu este surprinzătoare.

„Ar fi grozav dacă toate țările care au avut cazuri suspecte de pneumonii în ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19.

Nu este surprinzător, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la începutul lunii decembrie, așa că este posibil ca oameni infectați din Wuhan să fi călătorit atunci și în alte țări”, declară Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS.

Emilian Imbri a explicat la Digi24 că la finalul anului trecut, în România, a fost epidemie de gripă sezonieră și că asta au scos în evidență testele făcute atunci.

„A fost epidemie de gripă sezonieră, testele făcute au scos în evidență virusul care circula atunci în România. Atunci noi nu gândeam că există altă formă de virus, nu aveam nici kiturile respective pentru a identifica o altă formă de virus.

E posibil ca printre gripele respective să fi circulat și COVID, dar asta doar accidental, pentru că, altfel, s-ar fi extins și ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare.

Nu sunt virusolog, dar, logica medicală mă face să afirm asta”, a spus Imbri.

Emilian Imbri a subliniat că dacă vor fi emise recomandări, probabil va fi și o metodologie după care să se facă retestarea, vor fi reluate fișele de observație cu simptomatologie. Acolo unde există probe de la bolnavii de atunci se mai pot face retroactiv niște teste, a adăugat managerul medical.

Potrivit acestuia, virusul nu va mai pleca niciodată, se va adăuga grupei mari de virusuri care circulă și vom trăi cu el.

„Cum putem scăpa? Câștigând imunitate sau dacă ai un vaccin”, a conchis medicul.

465 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here