Caută
Close this search box.

Ofițer de poliție judiciară, prins în flagrant când lua mită

Un ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de poliție al județului Bistrița Năsăud a fost prins în flagrant când lua mită de la o persoană pentru a urgenta cercetările într-o lucrare pe care o avea de făcut în legătură cu o sesizare penală, dar și pentru a interveni pe lângă procurorul de caz pentru rezolvarea unui dosar penal în care soțul persoanei respective are calitatea de persoană vătămată. Inculpatul Adrian Crăciunescu a fost reținut, marți, pentru 24 de ore, anunță procuorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Procurorii anticorupție anunță că marți a fost reținut ofițerulde poliție Adrian Crăciunescu din cadrul Inspectoratului de poliție al județului Bistrița Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, acesta ar fi pretins, în perioada 21 mai – 8 iunie, mai multe sume de bani cu titlu de mită de la o persoană, martor, pentru a urgenta cercetările într-o lucrare pe care o avea de făcut în legătură cu o sesizare penală, dar și pentru a interveni pe lângă procurorul de caz pentru rezolvarea unui dosar penal în care soțul persoanei respective are calitatea de persoană vătămată.

Concret, în zilele de 21 și 23 mai 2020, inculpatul ar fi pretins și primit de la martor suma de 2.400 lei pentru urgentarea soluționării lucrării în care martora avea interes procesual, iar ulterior, ar fi pretins suma de 2.000 euro, susținând că va interveni pe lângă procurorul care instrumenta dosarul penal.

La data de 08 iunie 2020, inculpatul a primit de la aceeași persoană suma de 3.000 lei în scopul intervenției promise, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

“Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, transmite DNA.

Se propune arestarea preventivă în cazul ofițerului de poliție prins în flagrant când lua mită

Procurorii DNA propun, marți, arestarea preventivă a ofițerului de poliție Adrian Crăciunescu din cadrul Inspectoratului de poliție al județului Bistrița Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. Astfel, urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Codul Penal. Darea și luarea de mită. Care este pedeapsa

Potrivit Codului Penal, acela care dă, oferă sau promite unui funcționar public, fie direct, fie indirect, bani sau orice alt profit, ce după lege nu i se cuvine, pentru a-l determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, sau să întârzie îndeplinirea unui act privitor la funcțiunea sa, ori să facă un act contrar îndatoririlor funcțiunii sale, comite delictul de mituire și se pedepsește cu închisoare corecțională dela 3 la 6 ani și amendă dela 5.000 la 15.000 lei.

Dacă faptul se săvârșește față de o persoană care deține un mandat electiv ori față de un judecător, jurat sau funcționar public însărcinat cu predarea, recepția sau supravegherea unor furnituri sau lucrări publice, ori cu stabilirea sau încasarea impozitelor, pedeapsa este închisoarea corecțională dela 5 la 8 ani, amenda dela 5.000 la 20.000 lei și interdicție corecțională dela unu la 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri