Europarlamentarul PSD Carmen Avram susţine că „România a pierdut”, în urma negocierilor susţinute de Klaus Iohannis, la Bruxelles, după care ţara noastră va primi suma-record de 80 de miliarde de euro, pentru relansarea economiei.

„Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut. Exact cum anticipam acum 3 zile, modeşti, fără prieteni şi fără forţă de negociere, am plecat acasă cu ce au negociat alţii pentru noi. România va primi, deci, mai puţini bani decât în varianta iniţială.

Alţii, printre care şi noii ‘copii neascultatori’ ai Europei, Polonia şi Ungaria, au câştigat. Ne vor scădea banii pentru sănătate şi dezvoltare rurală, subvenţiile vor fi mai mici şi împrumuturile mai mari. Asta, după 4 zile şi 4 nopţi de negocieri dure, în care preşedintele României a fost, practic, inexistent. Vocea să nu s-a auzit deloc. Spre deosebire de a altor lideri est europeni care au fost vocali şi de neclintit.

Când o să vedeţi declaraţiile victorioase ale PNL, să ştiţi că sunt cosmetizate, elegant spus. România n-a existat la aceste negocieri pentru viitorul Europei post-covid”, a scris Avram, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.

„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Şeful statului a adăugat că pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021 – 2027, Guvernul Orban lucrează de la începutul anului. „În cel mai scurt timp, va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică”, a spus Iohannis.

El a descris finanţarea obţinută de România drept „un rezultat frumos”. „Este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european şi vom merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia României”, a punctat el.

275 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 4 =