Caută
Close this search box.

Câteva sute de pelerini protestează în faţa Mitropoliei Iaşi, pentru că nu au acces la moaştele Sf. Parascheva

Aproximativ 200 de persoane din Iaşi şi din alte oraşe au venit, vineri seara, în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de decizia CNSU privind participarea la sărbătorile religioase doar a celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Cei care au venit pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, au lumânări în mâini, unii dintre ei stau în genunchi şi intonează cântece religioase, spun rugăciuni. Ei cer libertate şi respectarea Constituţiei privind libertatea religioasă.

Printre cei care au venit în faţa Mitropoliei sunt persoane de toate vârstele, femei, copii şi preoţi. Ei nu sunt lăsaţi de jandarmi să intre în curtea mitropolitană.

Unii dintre ei au hârtii în format A4, potrivit Agerpres, pe care sunt scrise mesaje precum „Pelerinaj la metrou zilnic e permis! Pelerinaj la sfinţi o dată pe an – interzis! Chiar ne luaţi de proşti?”, „Guvern, avem libertatea religioasă garantată prin Constituţie. Nu poţi să îţi baţi joc de credinţa şi sufletul neamului românesc”, „Pas cu pas libertatea ni se ia. Mai întâi mişcarea, apoi exprimarea religioasă”, „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi”.

Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis pe 5 octombrie că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au declarat iniţial că Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu este afectată şi au menţionat că Sfânta Liturghie va fi oficiată pe 14 octombrie, cu prilejul prăznuirii hramului Cuvioasei şi au îndemnat credincioşii din afara Iaşiului la post, rugăciune şi o faptă bună pe care le-ar fi făcut şi în timpul dedicat pelerinajului.

La rândul său, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis pe 6 octombrie că „Arhiepiscopia Iaşilor are obligaţia delimitării raclei cu Moaştele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri