Caută
Close this search box.

Ungaria înscrie aşa-zisa familie tradiţională în Constituţie, Polonia se strâmbă la UE

varşovia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a confirmat cancelarului german Angela Merkel că Varșovia e pregătită să blocheze bugetul multianual al UE, din cauza disputei privind condiționarea accesării fondurilor europene de statul de drept.

”Am reafirmat hotărârea noastră de opune veto noului buget dacă nu găsim o soluție care este bună pentru UE în ansamblu, nu doar pentru unele dintre membrele ei”, a scris Morawiecki, pe pagina sa de Facebook, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

”I-am spus astăzi cancelarului (german) că Polonia dorește mai multe eforturi pentru a se găși cât mai repede posibil o soluție care să garanteze dreptul tuturor statelor membre și să respecte procedurile din tratate”, a adăugat șeful executivului polonez.

Discuția lui Morawiecki cu Merkel are loc la o zi după de premierul polonez a fost la Budapesta, pentru a-și coordona poziția pe acest subiect cu omologul său ungar, Viktor Orban.

”Obiectivul nostru este să prevenim un mecanism care nu va consolida, ci va submina statul de drept în interiorul UE, prin degradarea lui la un instrument politic. Condiționalitatea propusă eludează Tratatul UE, folosește definiții vagi și termeni ambigui, fără criterii clare asupra justificării sancțiunilor și nu cuprinde garanții procedurale concrete”, au menționat cei doi premieri, într-o declarație comună, după aceste discuții.

Ei consideră că introducerea unei asemenea condiționalități se poate face numai prin modificarea tratatelor UE, în urma unei conferințe interguvernamentale, și au propus ca mai întâi ”să fie puse la dispoziție fondurile necesare, cât mai repede posibil” și apoi ”să vedem dacă trebuie să legăm statul de drept și interesele financiare ale Uniunii”.

Ungaria se teme în special că va fi sancționată pentru măsurile ei împotriva migrației și pentru chestiunile ce țîn de identitatea de gen, precum înscrierea definiției familiei tradiționale în Constituție, propusă recent de guvernul de la Budapesta, în timp ce Polonia se află în conflict cu instituțiile europene, pe tema reformelor judiciare și a drepturilor persoanelor LGBT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri