Caută
Close this search box.

Averile consistente ale reprezentanţilor în CSM ai societăţii civile

csm

Victor Alistar și Romeu Chelariu sunt reprezentanțîi societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, validați de plenul Senatului, în anul 2017. Cei doi beneficiază de indemnizații substanțiale.

O modificare la Legea 317/2004 de funcționare a CSM, operată la sfârșitul anului 2019, în comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, îi transformă pe cei doi ne-magistraţi în membri plini ai CSM, egali cu ceilalalți judecători și procurori.

Ei își primesc salariile întregi, plus un decont de chirie, transport și diurnă, dacă au domiciliul în afara Bucureștiului. Au aceleași drepturi, dar mai puține obligații.

Potrivit modificărilor legislative, membrii aleși și reprezentanții societății civile au calitatea de demnitar și beneficiază de dispozițiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului.

Anterior acestei prevederi, doar judecătorii și procurorii din CSM aveau calitatea de demnitar, dar fără a beneficia de dispozițiile OG privind organizarea cabinetului demnitarului.

Controversatul Victor Alistar

Victor Alistar este un personaj controversat. A fost implicat într-un scandal, pe vremea când era funcționar public la Primăria Capitalei, când era primar Victor Lis. Alistar a fost acuzat că a obținut ilegal un imobil, din fondul locativ al municipalităţii. I-au fost aduse acuzații de fals, uz de fals și fals în declarații.

Victor Alistar primise un apartament de la Primărie, deși mama sa era proaspăt beneficiar al unei repartiții municipale, într-un apartament cu trei camere, primit tot din fondul locativ. A pierdut procesul și a fost nevoit să renunțe la apartament.

A fost cercetat și în 2009, pentru fals în declarații. Agenția Națională de Integritate l-a amendat cu 500 de lei, pentru nedepunerea declarației de avere, la încheierea raporturilor de muncă cu ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici).

Potrivit materialelor de presă invocate, Teodor-Victor Alistar ar fi încălcat dispozițiile legale referitoare la conflictul de interese și la regimul incompatibilităților.

Pe 20 iulie 2009, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut concomitent calitățile de funcționar public – purtător de cuvânt în cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, director executiv în cadrul Asociației Române pentru Transparență (începând cu anul 2004) și avocat definitiv, în cadrul Cabinetului individual de avocatură Alistar Teodor-Victor.

Victor Alistar declară un teren intravilan și o casă în județul Ilfov. Conduce o Kia Sorento, iar în ultimele 12 luni a vândut două autoturisme: un BMW 735i și o Kia Sportage.

insert 1
 

Venituri salariale CIM din normă didactică – 75.350 de lei (Școala Națională de Studii Politice şi Administrative). Venituri din proiecte ale angajatorului – 48.902 lei (Asociația Română pentru Transparență Transparency).

Venituri indemnizație de membru și diurne de delegare CSM – 482.173 de lei. Venituri salariale CIM – 82.778 de lei (Fundația Romma Education Fund România)

Romeu Chelariu, agricultorul

Romeu Chelariu deține un teren agricol și unul intravilan, în Iași. Mai declară două case, tot în Iași. Conduce un Renault fabricat în anul 2012. Are în bancă aproximativ 196.329 de lei. Ca membru ales în CSM, câştigă 324.705 de lei. Venituri din arendă – 2.500 de lei. Indemnizație delegare CSM – 1.417 de lei. Indemnizație detașare CSM – 147.976. Transport – 8.447 de lei. Chirie – 32.809 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri