Caută
Close this search box.

Donald Trump urmează să graţieze aproximativ 100 de persoane, în ultima zi la Casa Albă

donald trump

Donald Trump – care îşi petrece ultima zi la Casa Albă – ar putea să graţieze până la 100 de condamnaţi sau persoane, între care fondatorul WikiLeaks Julian Assange, fostul său consilier Steve Bannon sau ar putea să se graţieze pe sine însuşi, într-o ultimă lovitură pe care vrea să o aplice adversarilor săi, scrie presa americană, relatează AFP.

Avocatul său personal Rudy Giuliani şi fostul său consilier Steve Bannon nu s-ar între persoanele pe care vrea să le graţieze, potrivit unor surse citate de Reuters.

El i-ar putea graţia pe rapperul Lil Wayne, care riscă până la zece ani de închisoare, din cauza deţinerii unei arme de foc, sau pe un medic celebru din Florida, condamnat după ce a fost găsit vinovat de fraudă.

Lil Wayne, care a pledat vinovat de deţinerea unei arme de foc încărcate, la sosirea cu un avion privat la Miami, în decembrie 2019, urmează să fie audiat la 28 ianuarie.

El l-ar fi susţinut pe Trump în campania de anul trecut, când a publicat pe Twitter o imagine, în care apare alături de locatarul Casei Albe, şi un mesaj în care anunţa că-i susţine programul de reformare a sistemului penal şi planul economic vizând comunitatea afroamericană.

De asemenea, surse au confirmat pentru Reuters infromaţii dezvăluite de cotidianul The New York Times (NYT), potrivit cărora pe această listă de graţieri şi comutări de pedepse s-ar afla fostul „speaker” al Camerei inferioare a Congresului New Yorkului, Sheldon Silver, în vârstă de 76 de ani, condamnat în 2015, după ce a fost găsit vinovat de corupţie, informează News.ro.

Însă pe această listă nu ar figura, potrivit acestor surse, Rudy Giuliani, care a răspândit cu virulenţă falsele acuzaţii ale lui Trump, cu privire la o fraudă electorală masivă în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care Joe Biden a obţinut o victorie.

Steve Bannon – care l-a ajutat pe Donald Trump să obţină o victorie în alegerile din 2016 şi care a fost un consilier de rang înalt la Casa Albă – nu s-ar afla nici el pe această listă, potrivit acestor surse. Bannon a pledat nevinovat de acuzaţiile de fraudă de care este vizat.

Donald Trump şi-a graţiat în ultimele luni colaboratori şi apropiaţi, dintre care unii au fost condamnaţi în cadrul anchetei cu privire la o posibilă complicitate între Rusia şi echipa sa de campanie din 2016.

Trump l-a graţiat în noiembrie pe fostul său consilier în domeniul securităţii naţionale Michael Flynn, care a pledat vinovat, în 2017, de faptul că a minţit poliţia federală (FBI) în ancheta rusă cu privire la alegerile din 2016.

Miliardarul newyorkez ar putea, de asemenea, decide să se graţieze pe sine însuşi, membri ai familiei sale sau pe unii dintre atacatorii de la Capitoliu, la 6 ianuarie, când sute de susţinători de-ai săi au invadat Capitoliul, într-o încercare de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie. Cinci persoane au murit în acest violenţe.

Două surse la curent cu dosarul declară pentru Reuters că unii dintre consilierii săi par să-l fi convins să nu se autograţieze şi să nu graţieze membri ai familiei sale în această ultimă zi la Casa Albă, o ipoteză care a circulat intens în ultimele săptămâni şi a cărei legalitate este dezbătută în continuare.

Şeful în exerciţiu al statului – care şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască la Congres – a fost inculpat (”impeached”) cu privire la ”incitare la insurecţie”, iar procesul său în vederea unei destituiri urmează să aibăloc în Senat după învestirea succesorului său.

”Şi dacă graţiază aceste persoane care sunt teroriste de la Capitoliu?”, trăgea duminică un semnal de alarmă conducătoarea democraţilor în Congres Nancy Pelosi.

Această perspectivă provoacă îngrijorare inclusiv în tabăra republicană.

”Să se ceară graţierea acestor persoane ar fi un lucru rău”, avertiza duminică, al Fox News, senatorul Lindsey Graham, un aropiat al lui Donald Trump.

Aproximativ 70 de manifestanţi au fost incupaţi cu privire la faptul că au participat la violenţe, iar sute de persoane sunt vizate în cadrul unei anchete – între care se află aleşi şi foşti sau actuali membri ai forşelor de ordine.

Într-un mesaj de adio, difuzat pe Twitter, Melania Trump îi îndeamnă pe americani ”să facă totul cu pasiune şi să-şi amintească că violenţa nu este niciodată răspunsul şi nu va fi niciodată justificată”.

Donald Trump preconizează să părăsească Washingtonul miercuri devreme (ora locală) şi să se ducă la reşedinţa sa Mar-a-Lago, în Florida.

El este primul preşedinte în exerciţiu – de la Andrew Johnson, în 1869 – care nu vrea să asiste la depunerea jurământului de către succesorul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri