Caută
Close this search box.

Ursula von der Leyen cere la Davos reglementarea BigTech şi a reţelelor sociale

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a vorbit la Forumul Economic de la Davos, despre necesitatea reglementării companiilor Big Tech și a rețelelor sociale, în contextul atacurilor la democrație, a răspândirii puternice a fake news-urilor, teoriilor conspirației și apelurilor la violență din ultima vreme.

Șefa Comisiei Europene s-a referit inclusiv la asaltul de la Capitoliu și la problemele generate de răspândirea necontrolată a fake news și teoriilor conspirației, din cauza algoritmilor rețelelor sociale.

„Astăzi am ajuns să ne întrebăm dacă nu cumva democrația a fost vătămată pentru totdeauna în ultimii patru ani. Imagini precum cele pe care le-am văzut acum câteva săptămâni, când o gloată furioasă a atacat Capitoliul, erau inimaginabile pentru mine.

Pericolele la care este expusă democrația din cauza rețelelor sociale au mai fost discutate la Davos. (…) Activiștii au avertizat direct cu privire la felul în care acționează companiile Big Tech și consecințele acestor acțiuni pentru democrație. Ei au vorbit de felul în care acestea atacă fundamentul societății noastre și cum fake news-ul, pe baza algoritmilor automați, se răspândește de șase ori mai repede decât știrile autentice.

Ei și-au pus speranța în Europa pentru că Uniunea Europeană și-a dovedit capacitatea de a impune standarde respectate în toată lumea, așa cum a fost cazul GDPR.

Trebuie să confruntăm și partea întunecată a lumii digitale. Pentru mulți dintre noi, asaltul asupra Capitoliului a reprezentat un șoc. Întotdeauna am spus că democrația și valorile sale sunt parte a ADN-ului nostru.

Acest lucru este adevărat, însă trebuie să îngrijim democrația în fiecare zi, să apărăm instituțiile în fața acțiunii corozive a discursului urii, dezinformărilor, fake news-ului și incitărilor la violență.

Într-o lume în care vocile extremiste sunt cele mai zgomotoase, pasul de la teoriile conspirației la moartea unui ofițer de poliție este mic. Din păcate, asaltul asupra Capitoliului ne-a arătat că acest lucru este adevărat”, a spus președinta Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri