Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care cercetează în această perioadă originile noului coronavirus în Wuhan, au făcut o descoperire care ar fi putut schimba istoria omenirii, dacă ar fi fost făcută mai devreme.

Coordonatorul echipei de investigații, Peter Ben Embarek, a explicat într-un interviu pentru CNN că virusul circula pe scară largă în Wuhan în decembrie 2019 și că, la acel moment, deja 13 tulpini erau în circulație.

Experții, dintre care 17 ai OMS şi 17 cercetători chinezi, au extins analiza tipului de material genetic al probelor de virus prelevate de la cazurile timpurii de infectare. Asta le-a permis să examineze probe genetice parţiale, nu doar pe cele complete. Așa au putut pentru prima dată să extragă 13 secvenţe genetice diferite de SARS-CoV-2, toate din decembrie 2019.

Comparând aceste rezultate cu datele despre pacienţii din China din lunile anterioare, s-ar putea obţine indicii importante despre existența și răspândirea epidemiei de dinainte de decembrie 2019, potrivit B1 TV.

Embarek a spus că unele din aceste cazuri provin din piețe, dar altele nu. Peter Ben Embarek a refuzat să tragă concluzii despre ce ar fi putut însemna pentru întreaga lume descoperirea la timp a celor 13 tulpini.

De altfel, echipa a vorbit cu primii pacienți raportați oficial de către autoritățile din China, printre care un bărbat de 40 de ani, infectat pe 8 decembrie 2019. Acesta nu călătorise în afara țării și lucra într-un birou.

„Deoarece există deja diversitate genetică în secvențele SARS-CoV-2 eșantionate de la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai dinainte”, a declarat Prof. Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney, potrivit evz.ro.

Holmes a spus că aceste 13 secvențe ar putea indica răspândirea virusului într-o perioadă care nu e clară momentan, oricum înainte de focarul din decembrie din Wuhan:

„Aceste date se potrivesc cu alte analize care arată că virusul a apărut în rândul populației dinainte de decembrie 2019 și că a existat o perioadă de transmitere înainte de a fi detectat pentru prima dată în piața din Wuhan”.

Embarek a dezvăluit şi ale date noi obţinute din anchetă, şi anume că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat analize de la 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din lunile octombrie şi noiembrie 2019, pacienţi cu simptome similare COVID-19 şi grav bolnavi.

Echipa OMS a cerut testarea pentru anticorpi la COVID-19 a acestor pacienţi. Doar 67 au fost de acord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.