Caută
Close this search box.

Actorul Valentin Teodosiu, vocea de aur a PROTV, o amintire din studenție!

Un interviu cu un artist de notorietate cuprinde, cum e şi firesc, date din biografie, referiri filmografice şi amintiri, cât mai multe şi mai interesante amintiri, fotografii din arhiva personală. Am vorbit la telefon, să nu depăşim distanţa regulamentară impusă în anul pandemiei, care se tot prelungeşte cu lockdown-uri exasperante, apropiindu-ne doar prin comunicarea verbală, promiţând că ne vom vedea, cât de curând, cu mască sau fară mască în sala de teatru sau de cinema. Ei actorii, unul dintre ei, Valentin Teodosiu actor cu notorietate după patru decenii de profesie, devenit celebru şi pentru că şi-a împrumutat vocea promo-urilor de la PRO TV şi a devenit de un sfert de secol vocea de aur a postului ProTv eu, critic dar şi spectator privilegiat pentru că îi cunosc, îl cunosc, nu de ieri de  azi, ci din studenţie, anii miraculosului deceniu şapte.

A fi fost “IATC-ist” e ca și când am fi îmbrăcați cu toții în aceleași haine – cum au studenții de la Oxford sau Yale și se pot recunoaște ușor. Ca o marcă de noblețe”! am scris acum patru ani pe un site de socializare care a adunat, în timp, peste o mie de membri. Nu sunt un influencer, doar critic de teatru şi film care se bucură să dea cuvântul, în deplină libertate de exprimare, artiştilor să scrie, să se conecteze la timpul prezent, ca să empatizăm cu viaţa  de actor al şi în secolul 21!

Deci, Valentin Teodosiu, de neuitat în rolul savantului Nicolae Iorga din filmul regizorului Constantin Vaeni „Drumeţ în calea lupilor”  o prezenţă  remarcată şi remarcabilă în filmele regizate de Sergiu Nicolaescu,  drag coleg, ai cuvântul astăzi, preţ  de „ o amintire”: 

Vladimir Găitan, Sergiu Nicolaescu, Cătălina Alexandra Grama (Jojo) și Valentin Teodosiu

„La IATC „I.L.Caragiale” am intrat din prima, în anul 1973. Dar am plecat în armată. Inauguram o nouă epocă, am fost prima serie care trebuia să facă armata înainte de facultate! Cumplită perioadă! Opt luni, staţionasem într-o gaură neagră. Eram TR-iști la Vânju Mare, la un batalion disciplinar pentru ofițeri !? Să reiau pe silabe, ba-ta- lion dis- ci- pli- nar!

Când am revenit, după un an, toamna lui 1974, am fost repartizat la clasa profesorului Petrică Vasilescu, pe atunci decanul IATC-ului. Mai luau clasă de actorie pentru prima dată, Amza Pellea și Marinuș Moraru! Cu toții ne-am fi dorit să „picăm” prin distribuire la unul dintre ei. Cu prioritate, dreptul de a alege l-a avut decanul! Asistent la clasa mea, era Cornel Wendell.

Dintre…sute de amintiri o să aleg, să o numesc aşa, cea mai grozavă reușită a mea, examenul de anul trei regie al lui Val Paraschiv care a ales pentru prezentare „Hamlet”, actul trei! Pentru decor spărsese zidul dintre două clase la Schitu Măgureanu am fost ultima serie care a studiat acolo. Distribuția era următoarea: Adrian Pintea – Hamlet, îi dădea replica, Ofelia – Mariana Buruiană iar Claudius subsemnatul, Polonius era Lae Urs iar  Regina – Mirela Gorea.
M-am tot gândit şi răzgândit şi, acum pot să spun, să uităm modestia în aceste confesiuni pe un colţ de pagină, făcusem un Claudius de zile mari: un petrecăreț simpatic căruia îi plăceau băutura și femeile. La momentul rugăciunii era amețit bine și nu prea reușea să rostească coerent, vorbele din textul sfânt.  După ce am „ parcurs” câteva încercări, cu chiu cu vai, m-am aşezat  în genunchi, pentru rugăciune, am tras o râgâială zdravănă  (aşa cum fac beţivii) de s-a cutremurat… comisia care urmărea examenul!
La încheierea examenului, profesorul  Horia Deleanu a ţinut să mă laude, spunând că a văzut multe montări, nu doar la noi, ci peste tot în lume cu „Hamlet”  dar un Claudius atât de „reuşit”, nu văzuse până la mine!”

Un răspuns

  1. Deceniul șapte sunt anii ’60. Actorul a fost student în deceniul 8 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri