Caută
Close this search box.

Vinerea fără maşini sau „Vinerea verde”. Ce le propune şoferilor Ministerul Mediului

single-use plastic

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat miercuri că peste 60% din poluarea aerului din marile oraşe este cauzată de trafic.

“Vinerea Verde este un program pe care îl lansăm, o iniţiativă cetăţenească pe care o lansăm astăzi la Ministerul Mediului, din cauza faptului că din ce în ce mai mult se constată această presiune asupra mediului înconjurător, presiune exercitată de fiecare cetăţean prin amprenta de carbon pe care o lăsăm cu toţii în urma noastră în activitatea noastră zilnică.

Cea mai importantă parte a acestei amprentei de carbon vine din mobilitate şi, în proporţie de peste 60%, poluarea aerului din marile oraşe se datorează traficului şi nici Bucureşti, nici celelalte oraşe mari din ţară nu fac excepţie din acest punct de vedere”, a anunţat ministrul Mediului.

“Este motivul pentru care Ministerul Mediului doreşte să se instaureze în România „Vinerea Verde”, o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşina personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante, poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluant, adică bicicletă, trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacelor de transport în comun”, a explicat ministrul.

Barna ar vrea ca în acest an unul din patru angajaţi din instituţii publice să renunţe la maşină în fiecare vineri.

„În anul 2021 ne dorim să ajungem la această performanţă ca unul din patru angajaţii de la instituţiile publice să aleagă în fiecare vineri o altă modalitate de deplasare.

Acest procent trebuie să crească anual, astfel încât în trei ani de zile să ajungem la 50% dintre angajaţii de la instituţiile publice”, a mai afirmat Barna.

El propune ca cetăţenii care renunţă la autoturisme vineri să aibă gratuitate pe mijloacele de transport.

Tánczos Barna susţine că va alege ca modalitate de deplasare  metroul sau STB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri