Imaginile de la sateliți arată o activitate masivă a trupelor rusești în zona Arctică, testarea unor superarme și încercări de securizare a unei rute navale cheie, potrivit CNN, informează Digi24.

Rusia masează un număr fără precedent de forțe militare în Arctica și își testează cele mai noi arme, într-o regiune care rămâne fără gheață, din cauza încălzirii globale, în încercarea de a securiza o rută navală cheie din Asia spre Europa.

Experții și oficialii occidentali spun că sunt îngrijorați mai ales de o superarmă a rușilor, torpila Poseidon 2M39.

Dezvoltarea acestei torpile este făcută rapid, iar președintele Vladimir Putin a cerut să fie pus la curent cu un stadiu-cheie al testelor, în februarie. Alte teste sunt programate pentru anul acesta, potrivit relatărilor din presa rusă.

Această torpilă invizibilă pentru radare este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de ruși, pentru a se strecura pe lângă paza de coastă a altor țări, pe fundul mării.

Dispozitivul ar provoca unde radioactive care ar face zonele-țintă nelocuibile timp de decenii.

În noiembrie, Christopher A. Ford, pe atunci secretar adjunct de stat pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.

Experții spun că arma este cât se poate de reală și că este deja în curs de realizare. Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensones, a declarat pentru CNN că agenția sa consideră Poseidon o „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare”.

„Și se află într-o fază de testare. Dar este un sistem strategic și are o influență mult mai mare decât regiunea în care este testată în prezent, a spus Stensones, care a refuzat însă să ofere detalii cu privire la progresul testelor de până acum.

Imaginile prin satelit obținute de CNN de la compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă de echipamente și și trupe militare rusești pe coasta arctică a țării, împreună cu spații de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon și alte arme noi de înaltă tehnologie. Sunt desfășurate acolo și bombardiere și avioane MiG31BM, ca și noi sisteme radar, aproape de coasta Alaskăi.

Acumularea de trupe rusești a fost însoțită de mișcări de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer, staționate în baza aeriană norvegiană Orland, au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, de exemplu. Submarinul invizibi Seawolf al armatei americane a fost în august, în zonă.

„Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze din perioada Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, în apropierea orașului Murmansk, a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat pentru CNN.

„Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, nu în ultimul rând pentru că creează capacitatea de a proiecta putere până în Atlanticul de Nord”, a spus oficialul.

De asemenea, arme de înaltă tehnologie sunt testate în mod regulat în zona arctică, potrivit oficialilor ruși citați în mass-media de stat și oficialilor occidentali.

147 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here